Sfințirea animalelor de companie

Credincioşii catolici, dar şi cei ortodocşi îşi pot duce animalele de companie, şi nu numai, la o biserică din Ilfov pentru a fi binecuvântate. Acest lucru este posibil într-o singură zi din an.

La parohia catolică din Popeşti-Leordeni are loc, în fiecare an, o slujbă pentru binecuvântarea animalelor. Se întâmplă chiar pe 17 ianuarie, de Sfântul Anton, protectorul animalelor domestice.

“Sărbătoarea aceasta, cu sfinţirea animalelor, s-a moştenit şi se ţine şi în alte ţări. Sfântul Antonie cel Mare trăia, în pustiu, în armonie cu toate animalele. Este o tradiţie veche; pe 17 ianuarie are loc, în faţa parohiei, sfinţirea animalelor. Este vorba despre o slujbă de binecuvântare, se stropesc cu apă sfinţită, se face o rugăciune specială. Animalele sunt un dar al lui Dumnezeu. Noi trebuie să iubim animalele, iar cele de companie produc o alinare în viaţa omului”, a spus părintele paroh Ioan Solomon.

Anual, oamenii vin în număr mare la slujba de binecuvântare a animalelor. “Înainte, veneau cu vaci, boi, cai şi capre. Acum, vin cu animale mai mici: câini, pisici, găini, iepuri, papagali şi hamsteri. Slujba o celebrăm la ora 8.30. Cei care nu vin cu animalele aduc hrana acestora să o binecuvântăm: mâncare de câini, de pisici, de papagali, grâu, porumb”, ne-a povestit părintele paroh Ioan Solomon.

Aduc câini, pisici şi hamsteri la biserică

Anual, oamenii vin în număr mare la slujba de binecuvântare a animalelor. “Înainte, veneau cu vaci, boi, cai şi capre. Acum, vin cu animale mai mici: câini, pisici, găini, iepuri, papagali şi hamsteri. Slujba o celebrăm la ora 8.30. Cei care nu vin cu animalele aduc hrana acestora să o binecuvântăm: mâncare de câini, de pisici, de papagali, grâu, porumb”, ne-a povestit părintele paroh Ioan Solomon. Potrivit acestuia, slujba “fereşte animalele de boli, de probleme. Binecuvântarea înseamnă a dărui bine. Dumnezeu dăruieşte binele tuturor prin binecuvântare”.

“Pot veni şi catolici, şi ortodocşi”

Părintele ne-a explicat că la slujbă pot participa chiar şi cei care nu locuiesc în Popeşti-Leordeni sau au altă confesiune creştină. “Oricine poate să vină. Pot participa şi catolici, şi ortodocşi, nu e nicio problemă. Credeţi că Dumnezeu face diferenţă că o persoană e catolică şi alta ortodoxă? Au venit la slujbă şi oameni din Bucureşti, cu pisici mai mult, auziseră de la cunoştinţe despre această slujbă”, a completat acesta.

Comentarii