Redacţiile Radio Trinitas şi Trinitas TV, sfinţite de Patriarhul Daniel cu trafaletul

Sfinţirea a avut loc pe 9 iunie, iar Părintele Daniel a folosit un trafalet în locul tradiţionalului buchet de busuioc, după cum arată fotografiile publicate pe basilica.ro, site-ul agenţiei de presă a Patriarhiei Române. Studiourile radio şi tv ale Trinitas s-au mutat în Centrul Social-cultural Iustin Patriarhul, din cauza unor lucrări de renovare şi consolidare care au loc la Palatul Patriarhiei şi care se vor încheia la sfârşitul anului 2015. „Vă dorim mult ajutor de la Dumnezeu, ocrotirea Preasfintei Treimi şi să lucraţi cu bucurie, pentru că aşa cum se spune la hirotonie, predica Apostolilor a fost Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită. Aceasta este bucuria misiunii creştine. Într-adevăr s-a făcut într-un timp scurt o lucrare importantă, mare şi sperăm să fie totul funcţional. Vă dorim tuturor sănătate, bucurie şi mult ajutor de la Dumnezeu”, a spusPatriarhul Daniel cu ocazia inaugurării studiourilor, potrivit agenţiei Basilica. Radioul şi televiziunea TRINITAS sunt parte a Centrului de Presă Basilica, înfiinţat la 27 octombrie 2007. Postul de radio TRINITAS a fost înfiinţat în anul 1996 şi emite în prezent pe 51 frecvenţe terestre, acoperind peste 85% din teritoriul României, la care se adaugă o frecvenţă via satelit pentru Europa: Satelit EUTELSAT W2. Emisiunile se realizează în studioul central de la Bucureşti şi în studiourile locale de la Iaşi, Sibiu şi Craiova. TRINITAS TV este postul de televiziune al Patriarhiei Române şi funcţionează din octombrie 2007. Este un canal religios, cultural şi educaţional care emite 24 de ore pe zi. Programele postului sunt emise în direct şi pe internet, la adresa www.trinitastv.ro.

Gâlceava Mireanului Trafalet cu sfânta Tijă (Moise Guran)

Adevărata problemă, de la care n-am mai înțeles, însă, nimic a fost oțărârea Bisericii Ortodoxe cum că Preafericitul NU ar fi folosit un trafalet la miruire. Chiar la noi la radio, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a ținut să precizeze că nu e vorba de obișnuitul trafalet, ci de o tijă de sfințire. Noi care știm ce e ăla trafalet, că na!, l-am folosit și noi la viața noastră, o ținem una și bună, în vreme ce Biserica insită că Patriarhul n-ar fi putut folosi un astfel de instrument mirean, de parcă trafaletul n-ar fi tot pentru oameni, ci ar fi vreun instrument decadent sau, Doamne-ferește!, un instrument al satanei. Mi se pare mie că, propovăduitoare de milostenie, Biserica s-a cam poziționat în oarecare conflict cu munca, de vreme ce în acțiunea de sfinţire, Patriarhul nu putea folosi un instrument de zidărie. Ciudățenia e și mai mare dacă te gândești că Înaltpreafericitul Daniel a condus cea mai lucrativă Mitropolie, înainte de a deveni patriarh, iar în zilele noastre este destul de clar că Biserica Ortodoxă trece, sub conducerea sa, prin cea mai fericită perioadă financiară, una în care exact zidăria la cea mai mare catedrală din istoria neamului îi ocupă timpul. De aceea, nu înțeleg unde e ofensa, iar dacă nu este, nu înțeleg de ce Patriarhia nu dă un comunicat în care să se precizeze ceea ce este evident pentru noi toți și anume faptul că tija de sfințire este, de fapt, un preasfânt trafalet, iar milostenia fără de muncă nici nu e morală că nici n-ar avea de unde.

Ce este, în realitate, „TRAFALETUL” Patriarhului Daniel. Mesajul Bisericii Ortodoxe pentru „neiniţiaţii care habar n-au în ce constă slujba de sfinţire”

Reprezentanţii Patriarhiei Române au reacţionat după ce în presă au apărut imagini cu Patriarhul Daniel în care acesta unge pereţii redacţiei Trinitas cu ajutorul unui obiect ce pare un trafalet. „Nu este trafalet. Trafalet este pentru cei neiniţiaţi, cei care habar n-au în ce constă slujba de sfinţire şi ce se foloseşte la slujba de sfinţire. Este o tijă de aproximativ 2-3 metri, având în vedere faptul că sunt şi încăperi mai înalte şi care este folosită pentru a unge cu untdelemn sfinţit pereţii încăperii respective”, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române la EuropaFM. http://www.europafm.ro/%26files/charts/poze_stiri/16-iunie-interviu-cosntantin-stoica-trafalet.mp3 “Este folosit la sfintirea bisericilor pentru insemnarea cu semnul Sfintii Cruci din ratiuni practice avand in vedere ca in imensa majoritatea bisericile sunt cladiri inalte. Se confectioneaza foarte simplu dintr-o tija telescopica care se gaseste in orice magazin care vinde materiale de constructii“, explica parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Nu e trafalet, dar l-a luat de la un magazin care vinde materiale de construcții. (OFCR)

Un lucru e cert: BOR minte. Nu e prima dată când reprezentanții BOR ”se încurcă” în declarații. Mai întâi înalții prelați o comit, apoi vin reprezentanții bisericii (de o prostie crasă) și o comit și ei. Legea 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult publicată în Monitorul Oficial nr. 244 din 1.10.1992.

Biserica Ortodoxă Română şi celelalte culte religioase au, în exclusivitate, dreptul de producere şi valorificare a obiectelor şi veşmintelor de cult, precum şi de tipărire a cărţilor de cult, a celor teologice sau cu conţinut bisericesc, necesare practicării cultului.

Nu e un trafalet, e o tijă. E un obiect special pentru sfințire, dar e luat de la magazinul de construcții. Biserica se contrazice, legea de monopol a cultelor nu permite magazinelor să  vândă ”obiecte de miruire” pentru BOR. De fapt, legea de monopol a fost promovată chiar de BOR pentru a elimina concurența.

Dacă l-a cumpărat de la magazin, bănuiesc că mai are chitanța, e obligat să o păstreze, trebuie trecută la cheltuieli.

Ce scrie pe chitanța primită la magazinul de construcții?

Ce scrie pe eticheta produsului?

Dacă verificăm asta, aflăm că este vorba despre un trafalet. Biserica minte pentru orice rahat pentru că-i stă în caracter.

 

Comentarii