Agheasmă şi pentru găini. Râd și curcile de noi

Aglomeraţie la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din cartierul Bârseşti, Târgu Jiu, Gorj. Zeci de oameni s-au înghesuit azi-dimineaţă în faţa locaşului pentru a-şi umple sticlele cu apă sfinţită. Localnicii care au stat ore în şir la slujbă şi apoi la coadă la agheasmă au plecat în grabă spre casă pentru a le da şi animalelor agheasmă ca să fie sănătoase tot anul. Şi în fântâni a ajuns apa sfinţită.

”Apele Iordanului se retrag, apa cea mare se preface în dulceață”, spune preotul.

Oamenii care locuiesc în apropierea bisericii de la Bârseşti au venit cu noaptea-n cap la locaş ca să fie siguri că nu se vor întoarce acasă cu sticlele goale de Bobotează.

Apa sfințită este folosită tot anul. Tradiția spune că este bine să fie consumată şi de bolnavi pentru vindecare, dar şi că este bună la alungarea spiritelor rele.

La țară, oamenii obișnuiesc să stropească şi prin grădini cu aghiasmă, pentru ca pământul să fie roditor.

La câtă aghiasmă s-a dat prin toată țara asta, s-au dus dracu’ toate spiritele rele. Au emigrat în țările ”păcătoșilor”, cel mai probabil în Suedia și în Danemarca, unde sunt peste 80% nereligioși.

Acum câțiva ani, o tipă îmi spunea că în Danemarca nu prea se fură,  iar în multe zone oamenii nu-și închid casele și mașinile. Cum au ajuns ăștia așa de cinstiți și morali, dacă marea majoritatea n-au religie? Și noi le-am mai trimis și spiritele rele. Ori nu e bună aghiazma noastră, ori nu ”pupăm” ce trebuie, ori n-am făcut destule cruci de aur, ori ei au descoperit o altă ”soluție”, una mai etică. 😉  ~ OFCR


aghiasmă f. Mold. 1. apă sfințită; 2. fam. rachiu (îndulcit cu miere): se învârtește lumea cu mine de atâta aghiasmă rusească CR.; în Muntenia se rostește aiasmă, iar în Banat iasmă. [Gr. mod. AGHÍASMA].

aghiázmă (-iézme), s. f. – Apă sfințită. – Var. aiazmă. – Mr. agiazma, megl. ghiazmá. Mgr. ἀγίασμα, cf. alb. ajazmë, tc. aiazma, bg. agiazma. – Der. aghezmui, vb. (a stropi cu aghiazmă; fam. a cîrpi, a pălmui); aghiazmatar, s. n. (vas în care se ține aghiazma), din gr. ἀγιασματάριον. Cf. izmă.

Comentarii