Hans Rosling a avut o întrebare: Au unele religii o rată a natalităţii mai mare decât altele—şi cum influenţează creşterea globală a populaţiei? Vorbind la Summitul TED în Doha, Qatar, el face grafice cu date despre timp şi religii. Cu umorul specific şi cu o perspicacitate ascuţită, Hans ajunge la o concluzie surprinzătoare asupra ratei fertilităţii în lume.
Transcripție:
0:11 Vă voi vorbi despre religie. Dar este un subiect vast şi foarte delicat, aşa că va trebui să mă limitez. Şi, prin urmare, mă voi limita să vă vorbesc doar despre legăturile dintre religie şi sexualitate.
0:29 (Râsete)
0:30 Aceasta este o discuţie foarte serioasă. Aşa că voi vorbi despre ceea ce îmi amintesc ca cel mai minunat. Este atunci când un cuplu tânăr şopteşte, “În seara asta vom face un copil.” Discursul meu va fi despre impactul religiilor asupra numărului de copii ai unei femei.
0:52 Acest lucru este cu adevărat important pentru că toată lumea înţelege că există un fel de limită legată de cât de mulţi oameni putem fi pe acestă planetă. Şi există unii oameni care spun că populaţia planetei creşte astfel– trei miliarde în 1960, şapte miliarde doar anul trecut — şi va continua să crească pentru că există religii care împiedică femeia să aibă mai puţini copii, şi va continua aşa.
1:18 În ce măsură au aceşti oameni dreptate? Când m-am născut existau mai puţin de un miliard de copii în întreaga lume, şi astăzi, în 2000, sunt aproape doua miliarde. Ce s-a întâmplat de atunci, şi ce prezic experţii că se va întâmpla cu numărul copiilor în acest secol?
1:38 Acesta este un test. Ce credeţi? Credeţi că va scădea la un miliard? Va rămâne la fel şi va fi de două miliarde până la sfârşitul secolului? Va creşte numărul de copii în fiecare an până la 15 ani, sau va continua în acelaşi ritm rapid şi vor fi până la patru miliarde până atunci? Vă voi spune la sfârşitul discursului meu.
2:00 Dar acum, ce legătură are religia cu acest lucru? Când vrei să clasifici religia, este mult mai dificil decât crezi. Te duci la Wikipedia şi prima hartă pe care o găseşti este aceasta. Aceasta împarte lumea în religii abrahamice şi religii de Est, dar nu este suficient de detaliată. Asa ca am mers mai departe şi am căutat în Wikipedia, am găsit această hartă. Dar aceasta împarte creştinismul, islamismul şi budismul în mai multe subgrupe, care au fost prea detaliate.
2:31 De aceea, la Gapminder ne-am făcut propria hartă, şi arată aşa. Fiecare ţară este un balon. Mărimea este populaţia — marea Chină, marea Indie aici. Şi culoarea reprezintă acum religia majoritară. Este religia la care, mai mult de 50 la suta dintre oameni, spun că aparţin. Este religia estică în India şi China şi ţările vecine din Asia. Islamul este religia majorităţii peste tot de la Oceanul Atlantic în Orientul Mijlociu, Europa de Sud şi Asia tot spaţiul până în Indonezia. Acesta este locul unde am găsit majoritatea islamică. Şi religii creştine majoritare, vom vedea în aceste ţări. Acestea sunt albastre. Şi care sunt cele mai multe ţări din America şi Europa, multe ţări din Africa şi câteva din Asia. Albul de aici reprezintă ţările care nu pot fi clasificate pentru că nici o religie nu cumulează 50 procente sau există îndoieli cu privire la date sau există un alt motiv. Aşa că am fost atenţi cu aceasta.
3:33 Cănd vă prezint această imagine fiţi ingăduitori cu simplitatea noastră. Aceasta este în 1960. Şi acum vă arat numărul de copii per femeie aici: doi, patru sau şase — mai mulţi copii, mai puţini copii. Şi aici, venitul pe persoană în dolari. Motivul pentru aceasta este că mulţi oameni spun că întâi trebuie să te îmbogăţeşti înainte de a avea câţiva copii. Deci venituri mici aici, venituri mari acolo.
4:00 Şi într-adevăr, în 1960, trebuia să fi un creştin bogat pentru a avea mai mulţi bebeluşi. Excepţia era Japonia. Japonia aici era privită ca o excepţie. Altfel, aceasta era doar ţările creştine Dar existau multe ţări creştine care aveau şase sau şapte copii per femeie. Dar erau în America Latină sau în Africa. Şi ţările având Islamul ca religie majoritară, toate dintre ele aveau aproape şase până la şapte copii de femeie indiferent de nivelul veniturilor. Şi toate religiile orientale, cu excepţia Japoniei au avut acelaşi nivel.
4:38 Acum, să vedem ce s-a întâmplat în lume. Dau drumul lumii, hai să vedem. Acum 1962 – se poate vedea că se mai îmbogăţesc puţin dar numărul de copii per femeie scade? Uitaţi-vă la China. Scade destul de repede. Şi toate ţările majoritar musulmane se confruntă cu o micşorare a tuturor veniturilor, aşa cum se întâmplă cu majoritatea ţărilor creştine cu venituri medii. Şi când intrăm în acest secol, veţi găsi mai mult de jumătate din omenire aici jos. Iar până în 2010, sunt 80% dintre oameni care locuiesc în ţări cu aproximativ 2 copii per femeie.
5:15 (aplauze)
5:18 Ceea ce s-a întâmplat este de fapt o dezvoltare destul de remarcabilă. (aplauze) Şi acestea de aici sunt ţări din Statele Unite, cu 40.000$ de persoană, Franţa, Rusia, Iran Mexic, Turcia, Algeria, Indonesia, India până în Bangladesh şi Vietnam care au mai puţin de 5 procente din venitul pe persoană al Statelor Unite şi acelaşi număr de copii per femeie.
5:47 Pot să vă spun că informaţia despre numărul de copii per femeie este suprinzător de bună în toate ţările. Aflăm toate acestea în urma recensământului. Nu este una dintre acele statistici care sunt foarte înşelătoare.
5:58 Aşa că ce putem concluziona este că nu trebuie să fii bogat pentru a avea câțiva copii. S-a întâmplat în toată lumea.
6:05 Iar atunci când ne uităm la religii, putem vedea că în religiile Estice, nu este nici măcar o singură ţară cu o majoritate a unei religii care să aibă mai mult de trei copii. În timp ce cu Islamul ca religie majoritară şi Creştinism , putem vedea ţări pretutindeni. Dar nu este nicio diferenţă majoră. Nu este nicio diferenţă majoră între aceste religii. Este o diferenţă în ceea ce priveşte venitul. Ţările unde femeile au mai mulţi copii, aici de exemplu, au venituri destul de mici. Majoritatea sunt în Africa Sub-Sahariană. Dar sunt şi ţări, aici, precum Guatemala, Papua Noua Guinee, precum Yemen şi Afganistan.
6:47 Foarte mulţi cred că Afghanistan, aici, şi Congo, care au suferit grave conflicte, nu au o creştere rapidă a populaţiei. Totuşi este exact invers. În ziua de astăzi, ţările care au rata mortalităţii cea mai ridicată, au cea mai rapidă creştere a populaţiei. Pentru că moartea unui copil este compensată de alt copil. Femeile din aceste ţări au 6 copii fiecare. Acestea au o tristă rată a morţii de 1 sau 2 copii per femeie. Dar în 30 de ani, Afghanistan va ajunge de la o populaţie de 30 de milioane la una de 60 de milioane. Congo va ajunge de la 60 la 120. Acolo avem cea mai rapidă creştere a populaţiei. Şi foarte mulţi consideră ca aceste ţări stagnează, dar nu este aşa.
7:31 Să comparăm Senegalul, o ţară dominată de musulmani, cu o ţară dominată de creştini, Ghana. Ne vom duce înapoi la momentul independenţei lor, când erau aici sus la inceputul anilor 1960. Doar uitaţi-vă la ce au făcut. Este o îmbunătăţire incredibilă, de la 7 copii de femeie, numărul a scăzut până la 4-5. Este o îmbunătăţire straşnică.
7:54 Deci, de ce avem nevoie? Ei bine, ştim destul de bine de ce este nevoie în aceste ţări. Trebuie să ai copii pentru a supravieţui. Trebuie să ieşi din cea mai adâncă sărăcie astfel încât copiii să nu fie importanţi pentru munca în familie. Trebuie să ai acces la consiliere familială. Şi mai ai nevoie şi de al patrulea factor, care probabil este şi cel mai important.
8:15 Dar lăsaţi-mă să ilustrez acest al patrulea factor uitându-ne la Qatar. Aici avem Qatar astăzi şi aici avem Bangladesh astăzi. Dacă întorc aceste ţări la anii de început ai independenţei lor, care sunt aproximativ aceiaşi – ’71,’72- observăm o dezvoltare uimitoare care a avut loc. Priviţi la Bangladesh şi Qatar- Cu venituri atât de diferite, este aproximativ aceeaşi scădere în numărul de copii per femeie.
8:42 Şi care este motivul în Qatar? Ei bine, voi face aşa cum fac mereu. M-am dus la autoritatea statistică din Qatar, la pagina lor web, este o pagină foarte bună, o recomand, şi am căutat–oh, da, puteţi să vă distraţi de minune aici-. şi gratuit, am găsit tendinţele sociale în Qatar. Foarte interesant. Mult de citit. Am găsit fertilitatea la naştere şi m-am uitat la rata totală a fertilităţii per femeie. Aceştia sunt oamenii de ştiinţă şi experţii ai agenţiei guvernamentale în Qatar, şi ei spun că cei mai importanţi factori sunt: “O vârstă mai înaintată la prima căsătorie, creşterea nivelului de educaţie al femeilor din Qatar şi mai multe femei integrate în forţa de muncă.” N-aş putea să fiu mai mult de acord. Ştiinţa nu ar putea fi mai mult de acord. Aceasta este o ţară care a trecut într-adevăr printr-o modernizare foarte, foarte interesantă.
9:33 Aşa că ceea ce rămâne, sunt aceste patru puncte: Copiii ar trebui să supravieţuiască, copiii nu ar trebui să fie folosiţi la muncă, femeile ar trebui să primească educaţie şi să se alăture forţei de muncă şi consilierea pentru planificarea familială ar trebui să fie accesibilă.
9:44 Acum uitaţi-vă din nou la asta. Numărul mediu de copii în lume este ca în Columbia–este 2,4 astăzi. Sunt ţări aici sus care sunt foarte sărace. Şi aici este locul unde planificarea familială, supravieţuirea copiilor este necesară. Recomand cu încredere ultimul discurs TED al Melindei Gates. Şi aici jos, sunt foarte multe ţări unde sunt mai puţin de doi copii per femeie. Aşadar când mă întorc să vă dau răspunsul testului, este doi.
10:14 Am atins rata maximă a copiilor. Numărul copiilor nu mai creşte în lume. Încă dezbatem rata maximă a petrolului, dar am ajuns cu siguranţă la rata maximă a copiilor. Şi populaţia lumii se va opri din creştere. Divizia Populaţiei a Naţiunilor Unite a spus că se va opri din creştere la 10 miliarde. Dar de ce creşte dacă numărul copiilor nu creşte?
10:36 Ei bine, vă voi arăta aici. Voi folosi aceste cutii în care au venit notebook-urile dumneavoastră. Sunt foarte folositoare în scopuri educaţionale. Fiecare cutie reprezintă un miliard de oameni. Şi sunt două miliarde de copii în lume. Sunt două miliarde de tineri cu vârste cuprinde între 15-30 ani. Acestea sunt cifre rotunjite. Apoi este un miliard între 30-45 ani, aproape unul între 45-60 ani. Şi apoi este cutia mea. Acesta sunt eu: 60 + Suntem aici în vârf.
11:15 Ceea ce se va întâmpla acum este ceea ce noi numim “marea umplere”. Puteţi vedea că sunt aproape trei miliarde care lipsesc aici. Nu lipsesc pentru că au murit; nu au fost născuți niciodată. Pentru că înainte de 1980 au fost mult mai puţini oameni născuţi decât în ultimii 30 de ani. Aşa că ceea ce se va întâmpla acum este destul de simplu. Bătrânii, din păcate, vom muri. Voi, restul, veţi creşte şi veţi face două miliarde de copii. Apoi cei bătrâni vor muri. Restul vor creşte şi vor avea două miliarde de copii. Şi apoi din nou bătrânii vor muri şi veţi avea două miliarde de copii.
11:57 (aplauze)
11:59 Aceasta este marea umplere. Este inevitabil. Şi puteţi vedea că această creştere a avut loc fără ca viaţa să fie mai lungă şi fără a adăuga copii?
12:13 Religia are foarte puţin de-a face cu numărul de copii per femeie. Toate religiile din lume sunt perfect capabile să-şi menţină valorile şi să se adapteze acestei noi lumi.
12:27 Şi vom fi doar 10 miliarde în această lume, dacă cei mai săraci oameni scapă de sărăcie, copiii lor supravieţuiesc, au acces la planificare familială. De asta este nevoie. Dar este inevitabil să fim cu două, trei miliarde mai mulți. Aşa că atunci când discuţi şi plănuieşti resursele şi energia necesară pentru viitor, pentru oamenii de pe această planetă, trebuie să planuieşti pentru 10 miliarde. Vă mulţumesc foarte mult. (Aplauze)