Autoritățile vasluiene au bani destui pentru BOR, dar nu și pentru școli

Şcoala din localitatea Unţeşti, judeţul Vaslui, pare mai curând abandonată. Tavanul stă să cadă, iar clădirea este aproape distrusă. La fel şi unitatea şcolară dintr-un sat vecin. În ambele şcoli peste 200 de elevi încearcă să înveţe carte. Autorităţile locale ridică din umeri neputincioase şi spun că nu sunt bani.

Pereţi scorojiţi şi murdari. Ferestrele sparte, uşi fără clanţe. Aşa arată, la prima vedere, şcoala din Unţeşti, județul Vaslui.

vaslui-scoala-pereti-scorojiti-murdari

Un profesor arată echipei Digi24 cum se închide ușa de la intrare: cu parul.

„Se închide această uşă la cancelarie, se bagă acest par, băţ, cum vreţi să-i spuneţi, aşa, se bagă prin această verigă, se închide şi se pune lacătul acela”, spune profesorul de istorie Gabriel Păvălaș.

vaslui-scoala-usa-se-inchide-cu-parul

Clădirea pare mai curând părăsită, cu greu poate crede cineva că acolo învaţă carte nişte copii. „Geam a fost, dar s-a spart, inevitabil, aşa a rămas, aşa au învăţat copiii, aşa au predat cadrele didactice. Vreau să vă zic că primăvara ploua în sala de clasă şi în cancelarie, tavanul este fisurat şi este căptuşit din stuf cu rabiţă”, explică profesorul Gabriel Păvălaș.

vaslui-scoala-banci-murdare-rupte

La câţiva kilometri distanţă, în satul Orgoeşti, comuna Bogdănești, aceeaşi situaţie. Din cele opt săli de clasă, doar una mai poate fi folosită. În restul încăperilor, tavanul s-a prăbuşit.

vaslui-scoala-tavan-prabusit

Directorul unităţii de învăţământ evită explicaţiile. Le dă însă primarul: „S-au pus termopane pe lut, s-au pus termopane pe tocuri vechi. Au făcut şi ei cât s-au priceput ca să fie bine. Să mai spunem şi de faptul că se distrug şi restul nu mai vreau să fac comentarii”, a declarat pentru Digi24 primarul Ion Dorobanțu.

Consiliul Judeţean Vaslui va sprijini financiar Patriarhia pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

Consiliul Judeţean Vaslui va sprijini financiar Patriarhia Română pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, a anunţat preşedintele instituţiei, Dumitru Buzatu, care însă nu a precizat ce sumă va acorda Bisericii, în condiţiile în care nu este cunoscut încă bugetul judeţului.

Patriarhia Română va primi sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, în urma unei solicitări scrise transmisă de reprezentaţii Bisericii către autorităţile vasluiene, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus că va da curs cererii, însă nu a putut preciza ce sumă va ajunge în conturile Patriarhiei, având în vedere că încă nu se cunoaşte proiecţia bugetară pe anul 2014.

“Odată ce vom cunoaşte bugetul judeţului Vaslui, vom putea întocmi un proiect de hotărâre cu suma ce va fi acordată Patriarhiei Române, proiect ce va fi supus spre aprobare în cadrul plenului Consiliului Judeţean. Nu văd de ce nu am contribui la construirea Catedralei Mânuirii Neamului, în condiţiile în care acest edificiu va fi unul reprezentativ pentru credincioşii ortodocşi şi pentru ţara noastră“, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

 

România, țara cu peste 18.000 de biserici și 4.000 de școli

În județul Vaslui sunt peste 516 biserici, adică o biserică la 727 de locuitori și doar 181 de școli.

vaslui-516-biserici

 

Comentarii