BOR face afaceri cu cimitirele primite cadou de la stat: 3.000 de lei locul de veci

În ultimii ani tot mai mulți enoriași se plâng de tarifele exorbitante practicate de preoți. De la această regulă nu fac excepție nici locurile de veci. Din contră, observăm și aici cu ușurință ”simțul de afacerist” al clericilor. Tarifele practicate de aceștia sunt, în marea lor majoritate, nejustificate.

Deoarece preoții nu pot să impună un preț pe locurile de veci aflate în grija autorităților locale (primăriilor) au făcut presiuni (pentru un vot, politicianul corupt semnează orice în detrimentul contribuabilului) pentru a le trece din patrimoniul statului, în patrimoniul parohiilor Bisericii Ortodoxe Române. Cum au făcut asta? Nu știm. Lipsa de transparență a statului și a bisericii nu împiedică să aflăm detaliile tranzacțiilor pe care mai marii preoții ai B.O.R. le au cu mai marii conducători ai neamului. Aleșii noștri.

Caz concret dezvăluit de Costel, un susținător OFCR

Aflat într-o situație tragică, Costel a făcut tot posibilul să dezvăluie afacerile imorale ale preoților din parohia mamei sale, parohia Progresul din sectorul 4, București.

Cu toţi am trecut prin aşa ceva, întâmpinând diverse probleme cu preotul care are obligaţia prin însăşi natura profesiei şi hainei pe care o poartă de a nu profita de nenorocirile celor în cauză. În rândurile următoare veţi putea urmări drama prin care o familie din Bucureşti trece din cauza caliciei părintelui Cățoi Dumitru, a juristului Valentin Nicolae şi administratorului Petru Ciochină, toţi trei preoți și şefi ai cimitirului Progresul din sectorul 4 al capitalei.

Familia Bardan Costel şi soţia sa Bardan Liliana se pregătesc de ce este mai rău în familie, moartea şi înmormântarea mamei. Lipsa locului de veci i-a determinat să apeleze la părintele Cățoi Dumitru, preotul bisericii Progresul şi al cimitirului cu acelaşi nume, din sectorul 4 al capitalei. Deşi mama familiei Bardan are acte din care rezultă că poate primi un loc de veci gratuit, preotul şi juristul bisericii pretind şi primesc 3.000 de lei de la familia Bardan. Locul, zic ei, este de categoria I-a şi ăsta este preţul, dacă le convine, dacă nu, asta este, gratis nu se poate, nici alt preţ nu sunt dispuşi să negocieze.

catoi-dumitru-preot-cimitir-progresul

Preotul Valentin Nicolae, care are şi funcţia de jurist al parohiei şi cimitirului recunoaşte că „prevederile legii într-adevăr sunt, este lege, există prevederi dar din punctul meu de vedere nu se aplică cimitirelor parohiale, se aplică cimitirelor care sunt în administrarea statului”. Mai importante pentru preotul jurist sunt interpretarea și aplicarea legilor după bunul plac.

valentin-nicolae-cimitir-progresul

Cimitirul Progresul se afla în 2003 în administrarea municipalității

În ultimi ani, parohia Progresul a căpătat cumva un cimitir privat. Cimitirul Progresul era cândva proprietatea statului și se afla în administrarea Consiliului Local al Municipiului București. Aflam asta chiar din documentele oficiale ale Administrației Cimitirelor și Crematoriilor din București, dar și dintr-un document (nedatat) afișat pe saitul oficial al primăriei Capitalei.

Cimitirul Progresul în 2003 se afla sub autoritatea Consililui Local al Municipiului București

Cimitirul Progresul în 2003 se afla sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului București

 

În 2014, Cimitirul Progresul nu mai apare pe lista cimitirelor aflate sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului București.

cimitirul-progresul-2014

 

Conform prețurilor afișate de parohia Progresul, locul de veci (categoria a II-a) în cimitirul privat Progresul costă cel mult 1.000 de lei dacă enoriașul aparține de parohie și cel mult 1.500 de lei dacă nu aparține.

oferta-loc-de-veci-cimitir-progresul

Mama lui Costel aparținea de această parohie, dar cumva, în ultimii ani, în anii grei de boală, a fost mutată la o alta, nou înființată, fără nici măcar o notificare în prealabil. Preoții spun că prin aceste mutații enoriașii nu și-au pierdut drepturile pentru care au cotizat o viață întreagă dar când vine vorba de plată, povestea se schimbă. De ce a plătit 3.000 de lei pentru un loc de veci aflat la marginea cimitirului?

Chitanța 3000 de lei

Pe chitanță, suma e trecută ca reprezentând ”contribuție cimitir Progresul”.

Și, deși a fost plătit locul de veci, pe chitanță suma plătită apare ca reprezentând ”contribuție cimitir Progresul”. O altă escrocherie?

Locul de veci, de la marginea cimitirului, este considerat de preoți ca fiind de categoria I.

Locul de veci, de la marginea cimitirului, este considerat de preoți ca fiind de categoria I.

Negocierea prețului pentru locul de veci. Juristul aplică legea după bunul plac.

 

 

Alte cazuri:

 

Preoții ortodocși refuză îngroparea unei adventiste în cimitirul ortodox, deși locul de veci aparține familiei.

Protoiereul Ploieștiului: “Nu putem amesteca oile cu caprele”.

Scandal monstru într-un cimitir din Prahova. Preotul a chemat poliția pentru a opri o familie să-şi îngroape defuncta, care era adventistă, în cimitirul ortodox. Prelatul a invocat legea cultelor, care precizează că înmormântările se fac în cimitirul ortodox doar dacă respectivul cult nu are un cimitir propriu. De cealaltă parte, rudele femeii susţin că locul aparţine familiei de zeci de ani şi că aceasta şi-a exprimat dorinţa de a fi îngropată lângă soţ şi unul dintre fii.

 

Preotul scoate mortul din biserică pentru că n-a plătit 50 de lei

Preotul dintr-un sat din Botoşani este arătat cu degetul de localnici. Slujitorul Domnului a scos sicriul cu trupul neînsufleţit al unei bătrâne din Biserică, pentru că nu i s-a achitat taxa de 50 de lei.

Sătenii, care au pus mână de la mână ca vecina lor să fie înmormântată creştineşte, s-au făcut foc şi pară când au auzit una ca asta.

 

Biserica Ortodoxă nu vrea concurență. Slujbele în cimitirele private, interzise.

“Respectam alegerea cetățenilor, însă ortodocșii sunt obligați să respecte decizia Bisericii. Nu vor avea slujba de înhumare si nici odihna de veci, dacă își cumpăra morminte în cimitire private”.

 

Preot din Brașov acuzat ca vinde ilegal locuri de veci, după ce a fost condamnat la închisoare pentru profanare de morminte.

Un preot din Brasov este acuzat de o inselaciune de peste o jumatate de milion de lei. Politistii spun ca el vindea ilegal locuri de veci in cimitirul de langa biserica pe care o contruieste la marginea orasului.

Comentarii