BOR primește de Crăciun un cadou printr-o ordonanță de urgență ținută secretă de Guvern la momentul adoptării: “Complex Hotelier Bradul, compus din clădire anexă, bucătărie, restaurant, terasă, corpuri de cazare, mofetă, bază de tratament, spălătorie, rampă, teren de sport, parc amenajat și pășune, în suprafață totală de 22.763 mp” și “casa izvor apă minerală, suprafața 35 mp”. Bunurile în valoare de 10.501.842 de lei (aproape 2,5 milioane de euro) ajung în visteria BOR cu tot cu personal.
Transferul care se va oficializa în 30 de zile a fost făcut printr-o ordonanță adoptată în ședința din 18 decembrie, cea „acoperită” de criza din USL pentru numirea șefului TVR. OUG 114/2013 nu a fost menționată în niciun document public: nici în proiectul ordinii de zi anunțate înaintea ședinței, nici între cele 5 ordonanțe de urgență comunicate ca fiind singurele aprobate. Cadoul pentru BOR a ieșit la lumină abia pe 24 Decembrie, în Ajunul Crăciunului, când Ordonanța de Urgență a Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial.
Hotelul de două stele folosit de RA-APPS pentru a aduce fonduri proprii în bugetul Regiei are 186 de locuri de cazare (87 de camere duble, 2 single şi 5 apartamente) şi o bază de tratament pentru băi calde cu ape carbogazoase, mofete, cură internă cu ape minerale – buvete, aerosoli şi inhalaţii, electroterapie, fizioterapie şi hidroterapie şi masaje.
Câteva dintre justificările Guvernului pentru emiterea Ordonanței de Urgență:
- Imperativul sprijinirii activității Bisericii Ortodoxe Romane, instituție fundamentală a statului român, cu un rol esențial în apărarea identității naționale
- Aceste elemente constituie o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată
- Neadoptarea măsurilor propuse prin ordonanță va genera efecte negative, concretizate în neîndeplinirea rolului și funcțiilor unor instituții de bază ale statului.
Să le luăm pe rând.
1. a) ”Instituție fundamentală a statului român”
Biserica Ortodoxă Română NU este o instituție a statului român. Într-un stat de drept legea clarifică poziția cultelor în raport cu statul. Iar legea din România o spune clar, dar mai marii politicieni o încalcă chiar și atunci când emit Ordonanțe de Urgență pe baza legilor în vigoare. Deci încalcă legea chiar și atunci când emit legi (pentru înstrăinarea patrimoniului național) pe baza altor legi. Uite așa dispar averile statului peste care noi toți suntem în fapt proprietari – ca cetățeni ai acestei țări.
Conform articolului 29, aliniatul 5, din Constituția României, ”cultele religioase sunt autonome față de stat”.
Conform articolului 9, aliniatul 1, din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, ”În România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee.”
Religia de stat (numită și religie oficială sau biserică de stat) reprezintă cultul religios sau biserica susținută în mod oficial de stat. În practică, statele care nu au o religie oficială sunt numite state seculare. În schimb, în România, practica nu se aplică, deși legea o spune clar, avem un stat laic: ”În România nu există religie de stat”.
Religiile de stat sunt religii susținute de guvern. Noi nu avem religie de stat, dar guvernul nostru o susține cu vârf și îndesat. Deși are o avere de (cel puțin 3) miliarde de euro – nu știm exact cât pentru că BOR nu binevoiește (are obligația prin lege) să ne ofere transparență – statul român:
- o scutește de taxe
- o finanțează cu aproape o jumătate de miliard de euro pe an
- îi oferă cadouri – vezi cazul de față
- nu o verifică fiscal – sute de milioane de euro se plimbă prin economia neagră
- îi permite să facă prozelitism în școli – deși legea interzice asta
- îi pune la ascuteală afacerile prin acordarea de drepturi de monopol
- și colac peste pupăză le mai dă și spațiile verzi dintre blocuri – ba chiar și terenurile ocupate de puținele parcuri rămase – pentru a construi noi biserici lângă alte noi biserici, cu clopotnițele până la ferestrele noastre – să nu ne mai putem nici odihni. Da, poluarea fonică e și asta interzisă și reglementată (vezi art. 402 – până la 1 an de pușcărie) prin legea codului penal, dar ce mai contează ”penalul” atât timp cât îți permiți să încalci Constituția și să ne râzi sfidător în față?
Cu alte cuvinte… favoruri, nelegiuiri, furt din patrimoniul de stat, munți de bani cărați preafericiților, evaziune fiscală, monopoluri, sfidare și bătaie de joc. Asta primește cetățeanul.
b) ”Un rol esențial în apărarea identității naționale”
Nu știu despre ce rol vorbesc ei aici, poate despre rolul bisericii de a ne ține în Evul Mediu, departe de statele moderne, care fug de noi ca de mâța de râie. Sincer, vorbele pompoase ale politicienilor despre agenții lor electorali (cei peste 50 de mii de preoți) mă lasă rece – îmi par niște pupături bolnăvicioase între ”băieții deștepți”.
2. ”O situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”
Cine are o ”urgență”, statul sau BOR?
Dacă statul are ”urgențe” să scape de proprietăți, atunci poate data viitoare se gândește să ne dea și nouă – nu ne-ar strica niște hoteluri. Suntem câteva zeci de mii, facem o asociație și devenim proprietari pe ce al nostru, la o adică. Dar cred că dreptul nostru mai are de așteptat, guvernanții au alte priorități. De aceea prioritatea noastră e să ne asigurăm că prioritățile lor coincid cu ale noastre. Altfel, ei ce mai caută acolo, în conducerea statului!?
Dacă BOR avea o ”urgență”, care ar fi aia? În fond și la urma urmei, BOR ar trebui să aibă urgențe la cele sfinte și presupun că hotelul nu era pentru rugăciuni, nu? Presupun că era pentru mai binele preafericiților – să aibă și ei unde se relaxa, că e greu să cari atâtea veșminte cu fir de aur și atâtea cuci de aur pe la toate ”tăierile de panglici”, evident și astea tot la invitația politicienilor.
3. ”Va genera efecte negative, concretizate în neîndeplinirea rolului și funcțiilor unor instituții de bază ale statului”
Păi cum ar putea sfânta biserică să-și îndeplinească rolul ei filantropic și cum ar putea ea semăna cuvântul Evangheliei lui Hristos în sufletele oamenilor, fără un hotel? Cu alte cuvinte, conform dogmelor BOR, credința stă în hoteluri, astea sunt baza, averile și afacerile. Poate chiar din cauza lăcomiei și nelegiuirilor acestei instituții, românii și-au pierdut credința.
Până la urmă cum poți să semeni credință unor săraci lipiți pământului când tu te dai jos din limuzină, porți kilograme de aur pe tine și abia ai venit din mini-vacanța de weekend de la hotelul Brad din Covasna?
Ești sigur că asta semeni, preafericitule? Nu uita, preasfinția ta, filantropia se face către ceilalți, nu către tine! Către cei nevoiași, nu către îmbuibați. Transferurile astea de le faceți voi, nu sunt opere de caritate. Nu mai zic ce sunt, că mi-e rușine de rușinea voastră.
Toate camerele din incinta complexului sunt prevăzute cu baie proprie, cu TV, telefon și frigider iar restaurantul cu o capacitate de 120 de locuri servește atât meniuri românești cât și internaționale. Băuturile de zi și noapte ale hotelului oferă posibilitatea de petrecere a sejurului într-un mod antrenant, iar baza de tratament proprie din Complex Balnear Bradul asigură relaxarea și confortul deplin pe toată durata șederii.
Aparatura modernă disponibilă în cadrul bazei de tratament asigură calitatea ireproșabilă a serviciilor, oaspeții hotelului putând beneficia de băi calde carbogazoase, mofete, cure interne cu ape minerale, de fizioterapie, electroterapie și hidroterapie, de masaj de întreținere și relaxare precum și de kinetoterapie.