În 2013 plătirăm 236.000 de euro pentru Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia: 16.000 pe mochetă și 220.00 pe construcția arhondaricului și a trapezei.

Cum adică… plătirăm?

Foarte simplu. Noi, toți contribuabilii, plătirăm. Atât timp cât România are o ”administrație a banilor” centralizată, taxele noastre se strâng, de fapt, într-un mare sac, din care cedăm cultelor religioase 0,4% – adică aproximativ 550 de milioane de euro pe an, 90% din aceste fonduri ajung la Biserica Ortodoxă Română. Deci, indiferent de zona în care cheltuim banii și indiferent de modul cum o facem, o facem pe banii noștri.

Și acum știrea… de pe citynews.ro:

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a solicitat primăriei municipiului sprijin financiar în sumă de 72.885 de lei (aproximativ 16.000 de euro) pentru lucrări de reparații curente – “remochetarea Catedralei Reîntregirii cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale”.

Comisia care aprobă astfel de alocări financiare din bugetul local a considerat că suma este prea mare și a înjumătățit-o, astfel că s-a propus acordarea de până la 36.500 de lei.

O parte dintre consilierii locali (de la PNL) și-au exprimat dorința ca suma acordată să fie și mai mică și să contribuie și Arhiepiscopia de Alba Iulia cu o parte. Primarul municipiului, Mircea Hava a subliniat faptul că s-a ocupat personal de această comandă, garantând că a ”dus prețul cât de jos a putut”. Acesta a declarat că este vorba despre o ocazie deosebită – vizita principesei Margareta și a principilor Radu şi Nicolae la Alba Iulia și prezența lor la slujba de Te Deum, oficiată de Înaltprasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, sâmbătă seara. De asemenea, potrivit primarului ”Municipalitatea nu a mai făcut nimic pentru Arhiepiscopie de 10 ani”. Toate acestea i-au convins pe suficienți consilieri să aprobe alocarea banilor solicitați.
Potrivit reprezentanților administrației locale, cealaltă jumătate din suma solicitată va fi plătită de către Consiliul Județean Alba.
Mocheta va fi executată de fabrica de covoare din Alba Iulia şi este considerată comandă specială, având în vedere dimensiunile şi specificaţiile tehnice.

În urma unei solicitări similare Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia a primit de la Consiliul Județean suma de 1.000.000 de lei (aproximativ 220.000 de euro), bani ce vor fi folosiţi pentru ”construcție arhondaric și trapeză”.

 

Comentarii