Serbare, sub ochii preoților: Copii de 8-9 ani, ”decapitați” de un ”călău”

O filmare înregistrată la o serbare de sfârșit de an și care prezintă o scenetă despre uciderea familiei lui Constantin Brâncoveanu a declanșat controverse, după ce în imagini apar copii cu vârste de opt-nouă ani, care sunt ”decapitați” de un ”călău”.

Imaginile au fost filmate la serbarea organizată la sfârşitul anului şcolar 2014 la Şcoala ”Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Constanţa. Atunci, a fost pusă în scenă o piesă de teatru care relata execuţia domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi, în anul 1714.

În filmare se poate observa cum un ”călău” care poartă o eşarfă neagră pe faţă taie rând pe rând capetele celor cinci copii.

Elevii din clasele primare au reprodus scena morții voievodului Constantin Brâncoveanu si a fiilor săi care au fost decapitați. Unii părinti se tem ca elevii pot fi afectați de actele de violenta pe care mai târziu ar putea încercă sa le reproducă, în timp ce alții spun ca cei mici învață istoria în mod realist.

Inspectoratul școlar a declanșat o anchetă. Elevii de 8 si 9 ani au intrat în rol si s-au sacrificat simbolic, asa cum prevedea scenariul. Un calau, tot un elev, cu fata acoperita cu o cagula, mimează decapitarea lor cu un topor din plastic.

Vedem ca preoții, profesorii le spun copiilor ca e bine sa moara pentru o credința religioasa, într-o sceneta. Un tata le spune copiilor ca dacă vor muri fără sa crâcnească vor ajunge sfinți, martiri. Nu cumva astfel de mesaje sunt mai asemănătoare cu cele promovate de fundamentaliștii islamiști?”, spune Toma Patrascu, membru fondator al Asociației Secular Umaniste din România.

Școala privată din Constanța, care poarta numele “Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, se bazează pe principii pedagogice creştin-ortodoxe si beneficiază de binecuvântarea Arhiepiscopiei Tomisului si Dobrogei. Clericii superiori nu au dorit însă sa comenteze situația, deși serbarea a fost condusa de un preot.

Specialiștii avertizează însă că cei mici absorb rapid informațiile.

Copiii iau jocul și îl replica în cu totul alte condiții și cu un potențial pericol pentru ei. Dacă un copil o să pună un alt copil cu capul pe tăietor și o să-l lovească o să avem o problemă. Se putea vorbi despre un martiriu fără să pui copiii să stea cu capul pe un tăietor, atenție cu un călău cu cagulă, cu însemnele unui calau”, avertizează Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

În scoală s-a greșit. Nu recomandăm aceste tipuri de scenete și credem că modul în care se raportează profesorii să fie monitorizat mai bine de către directori”, atrage atenția Gabriel Ispas, secretar de stat în ME.

Efectele ”serbării cu decapitări” nu au întârziat să apără.

O profesoară de la școala ”Sfinții Martiri Brâncoveni” din Constanța, se laudă pe pagina de Facebook APOR (Asociația Părinti pentru Ora de Religie – o asociație a Bisericii Ortodoxe Române) cu un desen realizat de o elevă de-a ei, din clasa a 8-a.

Cât de frumos! Da, foarte frumos!

Ce poate fi mai frumos decât o decapitare?

desen-decapitare-copii

Copilul tău desenează la școală ”floricele pe câmpii”, dar fără mahomedani călăi și creștini decapitați? Înseamnă că nu primește ”sfaturi de iubire” de la preoți.

Dar de ce să nu învețe copiii, de la o vârstă fragedă, să-i urască pe neortodocși?

Legea Cultelor, legea nr. 489/2006 articolul 7.1: ”Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale.”

Comentarii