BOR: Copii, dacă vă pierdeți într-un magazin, nu cereți ajutor angajaților, ci rugați-vă!

Teoretic, noile manuale ar fi trebuit să elimine complet lecțiile care ar putea avea un impact emoțional asupra copiilor. Practic, nu s-a întâmplat așa.

În manualul de Religie, creștin ortodoxă, de clasa a II-a a Editurii Sf. Mina, elevii afla că primul lucru pe care trebuie să îl facă în cazul în care se pierd într-un magazin, este să se roage la Dumnezeu.

Asta-i soluția preoților, iar părinții ar trebui să fie conștienți de sfaturile lor. Dar ce ne recomandă specialiștii?

Ce trebuie să facă un copil dacă se pierde de părinți, conform medicilor.

Deși este adevărat că cei mai mulți preșcolari nu se joacă singuri afară, ei au nevoie de informații clare cu privire la ce ar trebui să facă în cazul în care sunt separați de părinți în public. Iată un plan de securitate pe care experții îl recomandă pentru copiii mici:

1. Învață-ți copilul: Rămâi pe loc!

Majoritatea părinților își învață copiii să nu plece niciodată cu un străin, dar de cele mai multe ori copiii nu pricep acest concept. Walter Gilliam (PhD, director al Centrului Zigler Edward pentru Dezvoltarea Copilului și a Politicilor Sociale, la Universitatea Yale) explică: “preșcolari cred că un străin este cineva “înfricoșător” sau “rău”, deci o persoană ”prietenoasă” sau ”drăguță” nu poate fi văzută ca o amenințare de către un copil.

Samantha Wilson, un fost ofițer de poliție care a fondat kidproofusa.com, spune că dacă îi învățăm pe copiii noștri ”să nu vorbească cu străinii” facem de fapt o mare greșeală. “În schimb, trebuie să-i învățăm pe copii să nu plece niciunde, cu nimeni, fără a cere permisiunea părinților.” Aceasta este lecția de siguranță pe care noi ar trebui să o consolidăm de îndată ce copiii încep să vorbească. Este clar și ușor de înțeles, chiar și pentru preșcolari.

2. Învățați-vă copilul să vă strige pe nume!

În cazul în care copilul dumneavoastră s-a pierdut și strigă “mami”, poate fi dificil pentru copil să distingă vocea mamei lui printre ceilalți copii care-și strigă mamele lor. Potrivit Joselle Shea (manager of children and youth initiatives at the National Crime Prevention Council) preșcolari ar trebui să învețe numele și prenumele părinților, dar și a celor care îl au în grijă. “Trebuie să repetați această informație copiilor până o memorează. Astfel, dacă se pierd vreodată, să știe cine sunt părinții lor.”

3. Învățați-vă copilul să solicite ajutor de la o altă mamă!

În cazul în care copilul tău se separă de tine, trebuie să rămână pe loc și să-ți strige numele. Dar dacă nu te întorci, copilul trebuie să ceară ajutor. Din acest motiv nu le putem spune copiilor noștri să nu vorbească cu străinii. Copiii mici care se pierd de părinții lor ar trebui să solicite ajutorul unei alte mame care la rândul ei are copiii lângă ea. Copiii mai mari pot învăța să ceară ajutor de la ofițerii de poliție sau de la vânzătorii din magazine, dar preșcolari nu pot distinge uniformele de alte tipuri de îmbrăcăminte, de culoare închisă.

4. Discutați despre siguranța lui în activitățile de zi cu zi!

Una dintre cele mai mari obstacole pentru siguranța copilului tău este incertitudinea ta despre modul de abordare a subiectului. Wilson spune: “Trebuie să ne păstrăm temerile și să vorbim calm cu copiii noștri despre cum să rămână în siguranță.”

Sherryll Kraizer, PhD, autoarea cărții ”Siguranța copilului”, face o analogie cu modul în care îi învățăm pe copii cum să traverseze strada. Noi nu-i spunem unui copil: “Vezi camionul? Încearcă să treacă peste tine!”. În schimb, le dăm copiilor reguli pozitive, care să le confere abilitatea unui comportament sigur, în loc să le subliniem toate lucrurile pe care i-ar putea răni. Ar trebui să facem același lucru și cu siguranță personală.”

“Încearcă să porți cu copiii tăi discuții scurte, dar frecvente, mai ales în momentele potrivite”, spune dr Strauss. “De exemplu, atunci când sunteți în mall și este foarte aglomerat, întrebați-l ce-ar face dacă voi doi v-ați pierde unul de celălalt. Apoi, îi puteți sugera pași simpli pentru siguranță lui.” Și în fiecare astfel de conversații, asigurați-vă copilul:” Dacă vom fi separați, te voi găsi, tu să stai calm și să respecți regulile de siguranță.”

Controversa manualelor de religie.

Conţinutul manualelor de religie, mai ales cele din clasele primare, a stârnit, în ultimii ani, nenumărate critici. Deşi o parte dintre manuale, care cuprindeau imagini cu impact emoţional mare asupra copiilor, au fost retrase de pe piaţă, noile manuale introduse în reţeaua şcolară la începutul anului şcolar nu sunt lipsite, la rândul lor, de controverse.

În România, Religia se studiază de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, iar majoritatea covârșitoare a elevilor studiază cultul ortodox. Manualele școlare sunt realizate de mai multe edituri însă doar după ce au avizul Patriarhiei Române, aşa cum este prevăzut în Protocolul pentru predarea Religiei în școli, semnat de Ministerul Educaţiei şi conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR). De altfel, programa şcolară pentru cultul ortodox se realizează tot sub supravegherea Patriarhiei.

Începând cu anul şcolar 2014 – 2015, în clasele întâi şi doua au fost introduse manuale de religie noi, care, cel puţin teoretic, ar trebui să insufle elevilor valori şi atitudini pozitive. Informaţiile din noile manuale ar trebui să respecte învăţătura şi spiritualitatea Bisericii, să fie adaptate experienţei de viaţă a copiilor. În plus, profesorii trebui să se axeze pe relaţiile dintre diferite evenimente istorice şi religioase, iar activităţile practice să promoveze experienţele religioase ale copilului din familie şi biserică. Teoretic, noile manuale ar fi trebuit să elimine complet lecţiile care ar putea avea un impact emoţional asupra copiilor. Practic, nu s-a întâmplat aşa. În manualul de Religie, creştin ortodoxă, de clasa a II-a a Editurii Sf. Mina, elevii afla că primul lucru pe care trebuie să îl facă în cazul în care se pierd într-un magazin, este să se roage la Dumnezeu.

Manualele de Religie îi îndeamnă pe copii să cheme preoţii şi să se ungă cu ”undelemn sfinţit”

Comentarii