Pentru sumele plătite veți primi chitanță, ne asigură preoții. Realitatea e alta.

Unele notificări ale preoților au început să conțină mențiuni referitoare la fiscalizarea veniturilor bisericești: ”Pentru sumele plătite veți primi chitanță.

Dacă au început să specifice asta e clar că nemulțumirile oamenilor din ultimii ani au ajuns în sfârșit și la ei. Nu ne-am răcit gura degeaba… preoții se simt cu musca pe sutană. E un început, cât de mic, dar existent.

Într-un stat de drept e musai, nu e un moft, să primești chitanță în schimbul unei taxe. Preoții denotă și multă prostie, nu-și dau seama că prin astfel de mesaje se incriminează. Cum adică ”oferiți chitanță”? Până acum nu ofereați chitanță? Nu toți preoții oferă chitanță? Sau ce vreți să înțelegem din precizare asta?

E ca și cum magazinele de electronice ar afișa reclame cu mențiunea ”oferim certificat de garanție” la produsele cumpărate. 🙂

Oamenii dintr-o comună din Argeș au năvălit peste preot în altar. Ei reclamă taxele “exorbitante” pentru înmormântare

Scandal în biserică într-o comună din Argeș. 50 de localnici au intrat în lăcaşul sfânt peste preot, chiar în timpul slujbei, pentru a-l da afară. Oamenii spun că părintele cere sume exorbitante pentru slujbele de înmormântare. Spiritele s-au încins așa de rău încât a fost nevoie de intervenția polițiștilor.

„Taxele sunt extraordinar de mari, foarte mari. Sunt exagerate. Am vrea să ştim cine fixează aceste taxe. Să fie stabilite şi puse undeva să ştii când îţi moare cineva cât ai de plată”, spun oamenii.

„Mi-a luat pentru mama opt milioane, mi-a dat chitanţă de trei jumătate. Şi restul i-a băgat la buzunarul din spate”, este acuzat preotul.

E păcat doar dacă nu cere. Negocierile lacome ale unui preot din Brașov pentru un botez: “600 lei în total, 150 pe chitanță”

Lăcomia nu este un păcat pentru un preot din orașul Săcele, județul Brașov. Enoriașii cu frica lui Dumnezeu îl acuză că le cere chiar și de 7 ori mai mult decât a stabilit consiliul parohial, pentru o nuntă sau un botez.

Preot: “Dacă-s mai frumoși, le luam mai putin, dacă sunt urâți le luam mai mult. Acolo vedem. E 100 de lei pentru cântăreț, 100 lei pentru tanti care pregătește biserica. Și la popa ii dați voi cât vreți atunci.
Reporter: „De obicei cât dau oamenii?”
Preot: „100-200 de lei. Ca pe urma le mai cer eu acolo cand vin.

Preoții pun taxa obligatorie pe credință și penalizări pentru păcătoși. Enoriașii care lipsesc duminica plătesc mai mult

Nici taxa pe care oamenii o dau bisericii nu mai e ce-a fost. Desi nu este obligatorie, un preot din Olt ii penalizeaza cu 50 la suta pe credinciosii care intarzie cu plata.

Înmormântare la negru. Preot: “Noi nu avem reduceri, noi nu suntem supermarket”

Înmormântări scumpe şi nefiscalizate în Săptămâna Patimilor. O echipă România TV a negociat o slujbă şi a aflat cum umflă preţurile un preot.

Preotul: “Chitanţa se dă pe taxa de la biserică, de un milion şi jumătate. Este suficientă asta. Cât percepem noi, la biserică, patru milioane şi jumătate pentru serviciu, mie mi se pare destul de puţin. Motorina care, oricât de puţin ar consuma maşina, mă costă 350.000 – 400.000 drumul. Şi vin să împărtăşesc, nu-mi iese! Dă cu virgulă! Nu, noi nu avem reduceri, noi nu suntem supermarket!

Un preot refuză să oficieze o înmormântare fără bani: “Treaba creștinească e la tine, nu și la mine”.

Este preot de 40 de ani. Iată ce replică da unui enoriaș care nu are bani de înmormântare: ”E o treaba creștinească la tine, la mine nu e nicio creștinească pentru ca toți sunt la fel, nu pot sa fac degeaba…”

Fiscalizarea comerțului bisericesc

Deși sunt obligate de legislație să elibereze chitanță ori de câte ori încasează taxe pentru serviciile religioase precum cununii, botezuri sau înmormântări, foarte puține biserici respectă legea. În cele mai multe cazuri una este suma încasată și alta este cea trecută pe chitanță – de obicei aceasta sumă este infimă, de exemplu: preotul încasează 2000 de lei pentru o cununie religioasă și trece pe chitanță doar 150 de lei. Majoritatea clericilor nu oferă niciun fel de chitanțe pe banii încasați. Astfel, fondurile provenite din donațiile și taxele bisericești ajung direct în buzunarele preoților.

Orice sumă încasată de clerici trebuie dovedită prin note contabile, altfel intră la infracțiunea de evaziune fiscală. Preoţii sunt obligaţi să evidenţieze veniturile realizate şi cheltuielile efectuate din activităţile desfăşurate, prin întocmirea registrelor sau a oricăror alte documente prevăzute de lege. Sustragerea prin orice mijloace, în întregime sau în parte, este considerată evaziune fiscală.

Autoritățile statului au drept de control în toate domeniile, inclusiv asupra cultelor religioase. Instituțiile de control fiscal ale statului ar trebui să verifice dacă:

  1. s-a făcut evaziune fiscală
  2. s-au implementat corect evidențele contabile
  3. proveniența veniturilor se reflectă în notele contabile
  4. s-au respectat prevederile legale privind veniturile și cheltuielile
  5. în schimbul serviciilor și produselor s-au eliberat chitanțe, bonuri de casă, facturi.
  6. s-au efectuat spălări de bani, deturnări de fonduri, activități ilicite interzise de lege, ș.a.m.d.

Despre banii negri ai preoților am scris aici.

Comentarii