Marțea vindecări, Vinerea dezlegări, iar Duminica… transformări.

Români rătăciți în credință. Secretele sectelor care vând “minuni”.

Multi îl cauta și îl găsesc pe Dumnezeu acolo unde i se face mai multa reclama. Și de reclama, mai ales în zilele noastre, nu ducem lipsa. Dar cine sunt cei care se joaca de-a Dumnezeu cu destinele oamenilor?

Odată cu câștigarea libertății, Romania a devenit un fel de magazin în care oricine poate găsi secte mici și mari, mișcări spirituale, credințe în absolut și predicatori îmbibați de patos care spun același lucru: ca ei pot sa scape omul de orice suferință.
Fanatism religios, lideri carismatici, secte care promit vindecări miraculoase contra cost și credințe exotice la care romanii apelează când se simt pierduți, iar credințele strămoșești nu le mai spun nimic.

În Romania sunt recunoscute oficial 18 culte și exista numai 15 asociații religioase înregistrate la Ministerul Culturii și al Cultelor. Pe lângă ele, în secret sau la lumina zilei, prospera zeci de secte care funcționează sub paravanul fundațiilor care pretind ca oferă ajutor spiritual. În fapt, câștigă bani grei din naivitatea și disperarea oamenilor grav bolnavi care ar face orice ca sa traiască.

Spre exemplu, la Mosuni, un cătun de lângă Târgu Mureș, oamenii așteaptă o rezolvare miraculoasa pentru suferința lor și nu ies din cuvântul preotului. Totul este organizat în detaliu. Dacă te doare ceva trebuie sa parcurgi anumiți pași, sa plătești, sa iei daruri și sa ții post ca sa ajungi în fata părintelui.
Devoțiunea și exaltarea credincioșilor amintesc de bisericile primitive, de primii creștini care își guvernau viata după magie, mister și inexplicabil.
În fiecare săptămână, un simplu preot de țară reușește sa adune în jurul sau mii de oameni. Bolnavi incurabili îl cauta, iar cei care ii sunt aproape, ucenicii, il divinizează.
Cu acatistul făcut în care explici de ce necaz vrei sa scapi și cu darurile mergi în biserica și le lași la sfântul altar. În funcție de gravitatea problemei ți se cere sa cumperi un număr de lumânări care în general variază de la 50 la câteva sute.

Și asa zișii “preoți” brazilieni reușesc sa seducă cu ușurință mii de romani disperați în Capitala. Biserica universala este creația unor brazilieni, iar predicile sunt pline de patos și atrag mulțimile.

Biserica Universala nu face parte dintre cultele recunoscute în Romania și nu are personalitate juridica. În schimb, are filiale în toată țara și multa putere. Cu ce își racolează adepții, în special oameni foarte simpli? Cu promisiunea unei minuni.
Brazilienii își fac reclama la un popular post de televiziune și au întruniri zilnic. Țin slujbe de vindecare pentru boli incurabile sau promit ca redresează firme nenorocite de criza. Sâmbăta se tine slujba pentru rezolvarea lucrurilor imposibile.

Minunile se întâmplă numai dacă plătești. Cât? A zecea parte din salariu sau din pensie, bani pentru care brazilienii au produs și plicuri tipizate.

Comentarii