Biserică transformată în magazin, sală de concerte și mai apoi în locuință (Utrecht, Olanda)

Cu aproape un sfert de secol în urmă (1991) biserica catolică (religie majoritară în Olanda) Sf. Ion/Jakobus, construită în 1870, și-a închis porțile după ce a rămas fără enoriași, deși se afla într-o zonă foarte accesibilă, rezidențială. Mai întâi biserica a fost transformată într-un magazin (showroom) cu mobilă de epocă, apoi într-o mică sală de concerte. Mai târziu, în 2009, a fost cumpărată și transformată într-o reședință privată și acum este disponibilă spre închiriere și vânzare, având un preț de vânzare de aproape 2 milioane de euro.

În Olanda, ca de altfel în cam toate țările nordice, faptul că bisericile sunt abandonate este un lucru foarte obișnuit. În principal se întâmplă asta pentru că din ce în ce mai puțini oameni merg la slujbele religioase. Când cultele sunt finanțate direct de enoriași și prezența enoriașilor la slujbe scade atunci bisericile ajung să se închidă – se întorc în proprietatea statului sau sunt vândute, recondiționate și transformate în clădiri seculare. În Olanda, există sute de astfel de biserici care și-au pierdut funcționalitatea lor de lăcaș de cult.

Olanda a fost predominant creștină până târziu în secolul 20. Și deși are o diversitate religioasă, aderarea la religie a suferit un mare declin. Olanda este una dintre cele mai seculare țări din Europa de Vest, având doar 39% din populație afiliată religios (31% pentru cei cu vârsta sub 35 de ani) și mai puțin de 20% mai vizitează biserica în mod regulat. Referitor la catolici – care reprezintă 24% dintre olandezi – mai puțin de 200.000 de persoane, adică 1,2% din populația Olandei, participă la slujba de Duminică, conform unei statistici realizate în 2007 de KASKI. Citește mai multe despre religia și secularismul din Olanda!

Comentarii