Casa parohială, preot Mișu Radu, comuna Vidra, Ilfov

Pentru asigurarea unei prezențe stabile a preotului (preoților) în parohie, acolo unde nu se află casa parohială, aceasta va fi construită, iar dacă nu sunt condiții pentru construire, Consiliul Parohial va lua măsuri pentru achiziționarea unei case existente sau pentru plata chiriei locuinței preotului, până când se va construi casa parohiala nouă. – Statutul BOR: Parohia

După recenta declarație a Patriarhului Daniel (”Societatea este robită de răutăți pricinuite de lăcomia de avere, de putere, de plăcere”) m-am hotărât să dau un ocol (virtual) prin țară, să știm și noi care este standardul de ”lăcomie de averi”. Luăm casele popilor (casele parohiale) la puricat. Conform învățăturilor popești, casele lor ar trebuie să emane modestie. 

Pe site-ul oficial al primăriei Vidra din județul Ilfov, primarul Niculae Florin se laudă cu ”obiectivele realizate în timpul mandatului” său. Printre acestea se regăsește și casa parohială din Vidra.

Pentru infrastructură, primarul n-a mai avut bani, secțiunea asta de pe site a rămas complet goală. Poate nici n-au nevoie vidrarii de canalizare și străzi, poate sunt adepții statului tribal. Atât timp cât îi asigurăm ”gurului” lux și niscai depravare, ”toate bune”.

Idem. Investiții finalizate, ioc. Facilități pentru investitori, ioc. Dar, are popa casă cu 2 etaje. O vilă în care ar putea să locuiască câteva familii de nevoiași, dar locuiește doar popa și, probabil, familia lui. Nu știu, popa poate că are și casa lui, dar ce strică două? Când a zis vreodată popa: ”Ajunge, mai dați și la alții?” Dacă întrebăm BOR-ul, de ce n-a făcut o binefacere în Vidra din banii noștri, nis e va răspunde sec: Atacați Biserica. Păi da, într-un ”stat de drept”, dacă suntem nemulțumiți de cum cheltuie Statul (conducătorii) banii noștri, suntem catalogați ”atacatori”. Stat de drept? N-aș zice. Și despre al cui drept este vorba? Al popilor, poate. Nu al cetățeanului.

De ce ne interesează pe noi, cei dinafara Vidrei, ce fac vidrarii pentru preotul lor?

Ne interesează, da, pentru că finanțarea cultelor se face din bani publici, din taxe strânse de la toți locuitorii țării și astfel toți, indiferent de locație, participăm la finanțarea bisericilor și a caselor popești. Și la astea din țară, dar și la alea din diaspora. BOR, de exemplu, construiește biserici și în Africa. Tot pe banii noștri. Toate taxele contribuabililor se strâng într-un mare sac și de acolo ”aleșii noștri” decid ce sutane mai trebuie burdușite. Și atât cât buzunarele popilor sunt mereu pline, ”iese cine trebuie” la primărie, la prefectură, la guvern șamd.

Alții nu se mai feresc de ochii lumii: ”Un preot din judeţul Sibiu a atras mânia credincioşilor după ce şi-a ridicat o vilă ca-n reviste la marginea satului. Asta în timp ce casa parohială, pe care avea obligaţia să o îngrijească, a ajuns o ruină”. Primesc unii gratis casă de la Stat, dar mai bine fură și-și fac ei casă ca-n povești, pe bătătura lor, că cine știe ce vremuri vin și peste umila biserică.

 

Casa parohială, preot Mișu Radu, comuna Vidra, Ilfov

Click pe imagine pentru Google Maps/Street View!

 

 

Comentarii