Casă parohială + AUDI Q7, preot Aurelian Reit din Brașov

UPDATE 17 aprilie 2015: Un localnic spune că actuala casă (din imagine) nu este o casă parohială, ci chiar casa personală a preotului. A fost cândva o casă parohială în același loc, pe acel teren, dar terenul a fost cumpărat de preot, casă a fost dărâmată și construită alta nouă. Investigația continuă…

Fotografia a fost primită de la un susținător OFCR. Iată mesajul lui:

Casa parohială a preotului Reit din Scheii Brașovului, împreună cu AUDI Q7 (W12, 6000 cmc, 450 CP din dotare) pentru care sunt absolut sigur că a plătit taxa de mediu și impozitele la zi. BWM-ul seria 7, care-i aparține de asemenea, nu se vede în poză, era parcat afară.

Casa parohială a preotului Aurelian Reit este un adevărat conac și este doar pentru el și pentru familia lui. Românii finanțează cultele, plătesc salariile preoților, iar preoții se plâng că au salarii mici,  dar totodată își permit să-și construiască mega-case. Teoretic, din salariul de bugetar, nu-ți permiți nici să întreții asemenea averi.

Casa parohială, preot Aurelian Reit din Brașov

Click pe imagine pentru Google Street View!

 

Preotul Aurelian Reit este paroh la o biserică ceva mai mică decât conacul său.

Biserica Sfânta Treime din Scheii Brașovului

Biserica Sfânta Treime din Scheii Brașovului

 

Smen cu popi în Schei

În 2007, România Liberă scria un articol despre preotul Reit:

Aurelian Reit are un imobil în localitatea Tohanul Nou, acolo unde a fost preot o vreme. Casa parohială îngrijită și renovată de enoriași și-a trecut-o pe numele său, iar acum o închiriază ocazional turiștilor. Sătenii spun că el a avut grijă ca la plecare să își treacă pe nume, ilegal, casa parohială.

Casa din Tohan stă goală până de sărbători, când, pare-se, se umple de turiști. Are două corpuri și o gradină de 700 de metri pătrați. A costat 83 de milioane de lei vechi, adică în jur de 2.400 euro. Vecinii spun că exista o plăcuță pe care scria “Casa Parohiala” care a dispărut, după ce preotul și-a pus clădirea pe numele lui, ștergând în acte plățile făcute de către biserica fostului proprietar, RIAL și cumpărând-o apoi pe mai nimic.

Tot pe strada Ilie Birt, la numărul 8, se află o casă nouă, din cărămidă, încă în construcție. Clădirea aparține preotului Aurel Colceriu și a fost construită pe terenul unei foste case parohiale, obținută de acesta în urmă cu doi ani. Cu toate că era monument istoric, Colceriu a demolat clădirea veche și a dat afară chiriașii care locuiau acolo – soții Maria și Marius Gal, deși aceștia aveau contract până în 2008.

Casa donată de un enoriaș ajunsă în proprietatea preotului

În anul 2005, Marius Gal a solicitat ajutorul Patriarhiei, prin care arata că locuise opt ani în imobilul de pe strada Cpt. Ilie Birt nr. 8, “casa donată bisericii de către un enoriaș, și care până în toamna anului 2004 a aparținut Parohiei Sf. Treime din Schei“, se arată în adresa trimisă. “În toamna anului 2004, preotul Colceriu Aurel a convocat comitetul bisericesc unde, motivând faptul că biserica nu mai dispune de fondurile necesare întreținerii imobilului, reușește să obțină acordul comitetului de scoatere la vânzare a imobilului. O dată cu obținerea acordului de vânzare, a fost găsit și un cumpărător, nimeni altul decât același preot Colceriu”, spunea Marius Gal în reclamația trimisă la Patriarhie. Nu au primit răspuns. Urmarea: orice trecător poate vedea la adresa cu pricina o clădire nou-nouță, din cărămidă roșie, la care se mai lucrează încă. Soții Gal s-au mutat la rude, într-o căsuță din schei. Cum n-au bani să se judece, n-au mers mai departe, mai ales că Marius Gal este pensionat pe caz de boală.

Citații și reclamații la Politie

Un alt brașovean va fi nevoit să plece din casa în care 11 ani a locuit cu chirie, clădire ce aparține parohiei Bisericii Sf. Treime. Marius Luca îi acuza pe preoții Aurel Colceriu și Aurelian Reit, că au dat mai mulți oameni afară din case, ca să și le treacă pe numele lor. Bărbatul mai locuiește încă, cu soția și copilul, într-o locuință de pe strada Vasile Saftu la nr. 57, în aceeași curte cu preotul Aurel Colceriu. De anul trecut nu i s-a mai prelungit contractul de închiriere, și este convins ca părintele îi poartă sâmbetele pentru că vede ce nereguli se petrec la biserica Sf. Treime.

”În clădirea în care locuiește preotul a apărut din senin un SRL… Toți scheienii știu ca cei doi preoți și-au trecut pe numele lor două case de pe strada Ilie Birt, ce aparținuseră parohiei”, spune Marius Luca.” – declara pe atunci Marius Luca care a depus mai multe plângeri și reclamații împotriva preotului Colceriu, la Mitropolia Ardealului și la Ministerul Justiției.


 Pentru asigurarea unei prezențe stabile a preotului (preoților) în parohie, acolo unde nu se află casa parohială, aceasta va fi construită, iar dacă nu sunt condiții pentru construire, Consiliul Parohial va lua măsuri pentru achiziționarea unei case existente sau pentru plata chiriei locuinței preotului, până când se va construi casa parohiala nouă. – Statutul BOR: Parohia

După recenta declarație a Patriarhului Daniel (”Societatea este robită de răutăți pricinuite de lăcomia de avere, de putere, de plăcere”) m-am hotărât să dau un ocol (cu ajutorul vostru) prin țară, să aflăm și noi care este standardul BOR în ceea ce privește ”lăcomia de averi”. Luăm casele popilor (casele parohiale) la puricat. Conform învățăturilor popești, casele lor ar trebuie să emane modestie.

Dacă dorești să contribui și tu cu materiale (foto, video) despre clerici și averile lor, o poți face aici.

Comentarii