Ghimbav, oraș cu biserică de 1.000.000 €, dar fără policlinică, creșă sau azil de bătrâni

Prin slujitorii săi, Biserica Ortodoxă Română propovăduiește smerenia, dar înfruntă criza cu mega catedrale poleite cu aur, sfidând milostenia și bunul simț.

Într-un oraș cu 5.500 de oameni – Ghimbav, județul Brașov – a fost ridicată o catedrală uriașă, în mare parte din banii primăriei. Cupola poleită cu aur strălucește de la kilometri distanță.

Construcția a avut nevoie până acum de 800.000 de euro din bugetul local, plus donații.

Oamenii spun că investiția e bună, fără îndoială, dar orașul nu are nici măcar o creșă de stat, o grădiniță cu program prelungit, o policlinică, sau un azil pentru bătrâni.

Biserica din Ghimbav îți ia ochii: cupola a costat peste 45.000 de euro.

Dumitru Comșa, preotul paroh:

Este doar din inox, care este aurit, bineînțeles are și aur. Pe jos putea să fie absolut orice, am ales granitul. Da, încălzirea este prin pardoseală.

În patru ani, Primăria Ghimbav a alocat bisericii 800.000 de euro, iar terenul l-a dăruit.

Localnicii, buni creștini, au făcut și ei donații, iar oamenii de afaceri, sponsorizări. În total, construcția a costat peste 1 milion de euro. Biserica trebuie pictată în interior: încă 160.000 de euro.

Reporterul ProTV îl întreabă pe viceprimarul orașului Ghimbav:

– Dar biserica are vreun centru social sau vreo cantină pentru ajutorarea săracilor?

Viceprimarul Vasile Horgaș răspunde:

– Deocamdată nu. Deci, biserica, în ultimii ani și-a concentrat toate veniturile pentru realizarea edificiului.

Construcţia lăcaşului de cult cu hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel a durat trei ani. La sfinţire a participat şi Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, relatează Realitatea TV.

 Ţara „arde”, iar milostenia Bisericii Ortodoxe se reflectă în cupolele aurite ale lăcaşului din oraşul Ghimbav.  – scriau jurnaliștii de la Adevărul în anul de criză 2010.

Folia de inox aurit a fost adusă tocmai din Ucraina. Producătorii sunt câţiva calugări renumiţi, de la o mănăstire care are şi atelier de fierărie. Sunt foarte solicitaţi, cu atât mai mult cu cât ca nu pot turna zilnic mai mult de 14 coli. Mănăstirea Lavra Pecerska, din Ucraina, este singurul loc din spaţiul creştinismului ortodox unde se fabrică tablă poleită.

La preţul pieţei, un metru pătrat de inox poleit cu aur costă aproximativ 400 de euro, dar consilierii locali din Ghimbav susţin că ei ar fi plătit doar 10% din preţ, adică 40 de euro/metrul pătrat. Acoperişul lăcaşului de cult de la Ghimbav are suprafaţa de 1.700 mp

”Biserica de la Ghimbav este unicat în ţară, după cunoştinţa mea”, se lăuda Dumitru Comşa, preotul parohiei Ghimbav, în momentul în care prima cupolă a fost instalată.

Cârcotaşii mai spun că aşezarea bisericii este greşită:

„Biserica este orientata spre… SUD! Nu se ştie că bisericile trebuie să fie orientate spre EST?

Deși are o avere estimată la peste 3 miliarde de euro, BOR continuă să cerșească bani de la Stat, adică de la noi, contribuabilii. De ce nu umblă la propriul buzunar pentru a-și finanța construirea propriilor biserici și catedrale de lux? Câtă avere vor să mai strângă preafericiții? Câte miliarde de miliarde de euro mai vor preaîmbuibații aurificați?

În timp ce la Ghimbav (în 2008) se construia biserica de aur, tot în Brașov, la maternitate, copii se nășteau în mizerie: Braşov: Copii născuţi în mizerie, la Maternitate

Surse:

stirileprotv.ro

realitatea.net

adevarul.ro

Locație Google Maps – Street View

Comentarii