Biserica high-tech din Sălaj: cădelniţă electronică, altar cu telecomandă

Un preot ortodox din judeţul Sălaj a decis să apeleze la tehnologie pentru a-i proteja pe enoriaşi de fumul toxic al cădelniţei, dar şi pentru a salva picturile din biserică.

Preotul Dan Drăgan, care slujeşte la biserica din Jibou, judeţul Sălaj, a apelat la mai multe produse moderne pentru a transforma lăcaşul lui de cult. În afară de cădelniţa electronică, biserica a fost dotată cu încălzire prin pardoseală, iar pe viitor preotul vrea ca uşile altarului să se deschidă cu telecomanda.

“Are aici un lăcaş unde se pune tămâia, are un comutator, se apasă pe un buton şi se aprinde un led, semn că funcţionează cădelniţa. Apoi se aprinde o rezistenţă şi punem bobiţă de tămâie. Ajunge numai tămâia”, explică preotul Dan Drăgan.

Drăgan, pasionat de electronică, slujeşte de zece ani la biserica din Jibou. Cădelniţa electronică este o invenţie a sa, aceasta fiind făcută prin imbinarea mai multor componente de la o maşinuţă cu telecomandă, cu ajutorul unui sistem care evaporă doar tămâia.

“În primul rând, nu inhalăm praful negru de cădelniţă şi, în al doilea rând, ieşind numai praful de tămâie, nu se mai depune pe pictură. Aici este un avantaj pentru noi”, mai spune preotul.

Planurile preotului de a moderniza biserica nu se opresc aici, preotul a instalat și un sistem cu telecomandă pentru deschiderea uşilor de la altar.

Credincioşii care merg la biserica lui au parte de slujbe pe care unii enoriaşi şi le-ar închipui doar în filme. Spre uimirea femeilor în vârstă, perdeaua şi uşile altarului se deschid înaintea preotului. fără ca nimeni să pună mâna pe ele. Preotul a rugat un tânăr inventator să îi automatizeze intrarea şi ieşirea din altar.

Comentarii