Mai mult de jumătate dintre mașinile folosite de Serviciul de Ambulanță din România ar trebui duse la casat. Sunt foarte vechi și pot rămâne oricând în drum, punând în pericol viața pacienților care au nevoie de intervenții medicale de urgență.
Spitalul de Boli Infecțioase din Iași nu mai are nici măcar o ambulanță. Mașina, cu 800.000 de km la bord, este trasă pe dreapta de cinci luni.
Constantin Şpaiuc, şofer ambulanţă la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi: Uitați, toate sunt sudate, le-am făcut și noi cum am putut, așa ne-am descurcat. Sunt vechi, sunt deteriorate. Ușile sunt sudate.
Aceasta este singura ambulanță a Institutului de Psihiatrie Socola din Iași. Dacia, fabricată în 2005, are peste 350.000 de kilometri la bord. Caroseria este plină de rugină, uşa este prinsă cu o sfoară, iar targa a fost sudată.
Gabriel Obadă, director de îngrijiri la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi: În mod periodic se schimbă piese, se schimbă componente care cedează. Deocamdată tragem de dânsa, sperăm să ne mai țină.
La Serviciul Județean de Ambulanță din Iași ar fi nevoie de 40 de salvări. Din cele 67 de mașini, 25 au între 400.000 și 900.000 de kilometri la bord. Anul trecut, Ministerul Sănătății a repartizat doar două ambulanțe noi.
Între timp, parohia „Sfântul Iulian din Tars“, din campusul universitar Tudor Vladimirescu din Iași, își pune sistem de încălzire prin pardoseală, la intrare, în exteriorul bisericii.
Crucile aurite nu aveau cum să lipsească