În Constanţa există un spital la fiecare 21 de biserici ortodoxe

Prioritățile naționale sunt inversate și la Constanța. În Constanța există un spital la fiecare 21 de biserici ortodoxe. O treime dintre lăcaşurile de cult au apărut după revoluţie. În ultimii 25 au fost construite aproape 100 lăcaşuri de cult. Paradoxal, nu au apărut decât trei spitale şi acelea sunt private. Statul nu a construit nicio unitate medicală nouă.

Populaţia judeţului Constanţa este în scădere.

O dovedesc statisticile întocmite în urma recensămintelor organizate în ultimii 25 ani. Cifrele din 2011 indicau că în judeţ sunt 684.082 persoane. Paradoxal, numărul bisericilor şi mănăstirilor a crescut.

Câte biserici sunt la Constanţa?

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului spun că în anul 1989 erau 155 lăcaşuri de cult. Numărul lor a crescut simţitor de atunci. În 25 ani au apărut încă 96 biserici şi mănăstiri. 35 dintre acestea nu sunt finalizate, aşa că vor mai intra bani în plus în ele pentru a fi date în folosinţă. Media este de o biserică la fiecare 2700 persoane de toate vârstele.

Spitalele din Constanţa – puţine şi vechi

Tragedia cea mai mare este la capitolul asistenţă medicală. În judeţul Constanţa sunt doar 12 spitale. Cea mai mare unitate – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este deseori suprapopulat, iar o parte dintre secţii nu au fost renovate din anii ’70.

Nu mai departe de săptămâna trecută zeci de părinţi au protestat în faţa unităţii medicale din cauza condiţiilor improprii de la Secţia de Pediatrie.

Banii necesari renovării unei astfel de secţii nu îi depăşesc pe cei cu care s-ar construi o biserică. Dar la în Judeţul Constanţa avem un spital la fiecare 21 lăcaşuri de cult şi acelaşi spital deserveşte în medie 57.000 de posibili pacienţi de toate vârstele.Dacă luăm în considerare că Spitalul Judeţean Constanţa primeşte în fiecare zi pacienţi din judeţele Tulcea şi Ialomiţa, numărul celor deserviţi aici este şi mai mare.

Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa are o dotare la fel de învechită. Singurele unităţi care se pot lăuda cu renovari făcute după revoluţie sunt cele de la Medgidia, Mangalia şi Cernavodă.

Spitalul de la Hârşova a fost închis şi după aceea redeschis ca şi Centru de Zi. La Constanţa au apărut doar trei spitale – două maternităţi şi un spital generalist, dar toate sunt investiţii private.

Gândaci și igrasie în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Gândaci și igrasie în Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Mişună gândacii prin Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Mai mulţi pacienţi au filmat insectele care se plimbă pe cadrele metalice ale paturilor, pe aşternuturile copiilor internaţi şi prin băi. În plus, pereţii sunt plini de igrasie.

Şi în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Constanţa, părinţii copiilor au filmat la începutul anului mizerie şi mobilier vechi. În urma difuzării imaginilor, ministrul Sănătăţii a alocat 12 milioane de lei, iar mâine vor începe lucrările.

Comentarii