Afaceri și binefaceri: BOR vs ONG

Mașinăria de propagandă a Bisericii Ortodoxe Române manipulează cu mârșăvie opinia publică atunci când se ridică în slăvi prin ”acțiunile sale filantropice”. Mi s-a părut cel puțin suspect faptul că BOR folosește din ce în ce mai des această manipulare și m-am decis să încep o investigație. Aveam nevoie de un termen de comparație și singurele organizații filantropice din țară sunt organizațiile non-profit. Pentru referință am ales trei ONG-uri mai cunoscute din România.
Pe parcursul acestui articol veți observa, în cazul BOR, o lipsă totală de transparență în cheltuirea banilor, iar în cazul ONG-urilor, o transparență exemplară.

Basilica (site-ul oficial al BOR) ne informează că Statul acordă anual cultelor un procent de “doar” 0,4% din PIB.

Cât înseamnă asta pentru culte și cât pentru BOR, în 2011?

PIB-ul României în 2011 a fost de 131,5 miliarde euro. Cultele au primit în 2011 de la Stat 526 milioane de euro, din care aproximativ 90% (adică vreo 475 milioane de euro) au mers către BOR.

Câți bani acordă BOR pentru acțiunile filantropice?

  • 2009: 45 milioane lei (adică 10,62 milioane de euro)
  • 2010: 49,6 milioane lei (adică 11,78 milioane de euro)
  • 2011: 55 milioane lei (adică 12,36 milioane de euro)

Deci în 2011 BOR a primit de la bugetul de stat circa 475 milioane de euro. Pentru operele de caritate a cheltuit vreo 12 milioane de euro, echivalent cu aproximativ 2,5% din suma primită cadou de la Stat.

Operele social-filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române le găsiți aici. Cele mai multe linkuri de acolo sunt nefuncționale sau lipsite de consistență/cifre, mă simt dus cu zăhărelul – văd doar niște liste și nimic concret. La un moment dat erau funcționale niște tabele de acolo și am observat că cele mai multe ”opere de caritate” presupuneau preoți trimiși la centre/spitale/etc pentru suport ”spiritual”. Dar preoții BOR nu s-au putut abține nici în spitale să facă bani, unde și-au instalat ”cutiile milei”. Filantropia BOR pare făcută după modelul Filantropica.

cutia-milei-spital

Cât cheltuie ONG-urile pentru filantropie?

În 2011, 3 organizații non-profit din România (HHC România – Hope and Homes for ChildrenSalvați Copiii România și UNICEF România) au donat peste 9 milioane de euro dintr-un buget de 10 milioane de euro, bani proveniți în mare măsură de la companii și persoane fizice, nu din fonduri guvernamentale.

HHC România – Hope and Homes for Children

HHC este cam singura organizație care luptă pentru închiderea acelor instituții de tip vechi, acele cămine de copii ale groazei. Atunci când HHC şi-a început activitatea în România (1998) au existat peste 100.000 de copii în case de copii. Acum există numai 6.500 iar planul este de a lua de acolo fiecare copil şi a închide toate casele de copii până în 2020. După aceea, niciun copil român nu va mai fi vreodată plasat într-o instituție de acest fel. HHC mai are și alte proiecte, vezi aici.

Salvații Copiii România

Salvații Copiii România are multe proiecte în derulare, cel mai recent promovat este ”Bun venit pe lume”. Pornind de la datele statistice (I.N.S) conform cărora în România mor anual, în medie, 1900 de copii cu vârsta mai mică de un an, organizaţia Salvaţi Copiii şi-a propus să sprijine 25 maternităţi cu incubatoare, pentru a ajuta astfel la prevenirea mortalităţii infantile şi pentru a sprijini gravidele şi mamele din 15 comunităţi să aducă pe lume copii sănătoşi şi să le ajute la creşterea copiilor lor. Până acum au fost dotate 18 maternităţi cu echipamente medicale performante.

 

UNICEF România

UNICEF Romania a avut in 2011 un buget de circa 3,5 milioane de dolari, aproximativ doua milioane provenind din fonduri stranse de comitete nationale si donatii guvernamentale. Restul de 1,5 milioane de dolari au fost stransi la nivel local, banii provenind in proportie de circa 60% de la companii si 40% de la persoane fizice in urma campaniilor derulate. UNICEF si-a inceput activitatea in Romania in 1991, iar pana in 2006 toti banii pentru dezvoltarea de proiecte in tara noastra au provenit din fonduri internationale. Practic, strangerea de fonduri pentru UNICEF Romania a inceput in 2006.

Din bugetul de 3,5 milioane de dolari pe 2011 al UNICEF, cheltuielile administrative au reprezentat in jurul a 7% din suma. Nu am găsit un raport anual (extins) înafară de sursa wall-street.ro, dar e credibilă, oficială.

 

Cine face afaceri și cine face binefaceri?

Pentru filantropie, BOR nu cheltuie nici măcar 3% din fondurile primite de la bugetul de stat, pe când ONG-urile cheltuie peste 90% din fondurile strânse în foarte mare măsură din surse neguvernamentale!

Câtă încredere au românii în biserică și în organizațiile societății civile?

În mod incredibil, românii au cam de două ori mai multă încredere în biserică decât în organizațiile non-profit. De fapt ce să mai vorbim de încredere, când această zace la 33%, vorbim clar de o neîncredere. De unde atâta neîncredere? Să fie oare din cauza câtorva fundații alipite marilor trusturi de presă și mai marilor partide politice?

Sursa: INSCOP

Sursa: INSCOP

Comentarii