În România, copiii învață în școli dărăpănate, iar părinții se roagă în biserici de lux, poleite cu aur!

Elevi trimişi la şcoală cu risc de prăbuşire – digi24.ro:

Geamuri sparte, căptuşite cu cartoane, pereţi mucegăiţi şi negri de la fumul sobelor improvizate, bănci rupte şi vechi de un secol şi toalete mizere. În aceste condiţii învaţă aproape 70 de copii, care îşi riscă viaţa prin simplul fapt că vin la şcoală. O spune un raport de expertiză tehnică, dar şi inspectorii DSP care avertizează că oricând clădirea se poate prăbuşi. Autorităţile sanitare au decis să închidă şcoala, însă primarul a hotărât să nu pună în aplicare.

Tencuiala a părăsit de mult pereţii, iar în locul ei a răsărit mucegaiul. Instalaţia electrică e de mult depăşită, la fel ca băncile rupte şi murdare vechi de aproape un secol. Ca elevii să nu tremure de frig în clase, învăţătoarele au adus sobe de acasă. “Sălile sunt dotate de către noi.” sustine Mărioara Mînz, profesoară la şcoala din satul Dumbrava.

În România, școlile încă mai au toatele în curte – digi24.ro:

Două eleve de 11 ani din Mehedinți au văzut moartea cu ochii, după ce podeaua toaletei din curtea școlii s-a prăbușit cu tot cu ele. Una dintre fete a fost scoasă cu greu de un angajat al școlii, alarmat de ţipete. Poliția a deschis un dosar penal conducerii şcolii, pentru neglijență.

 

Reacția autorităților, după ce un elev a căzut în fosa septica a școlii și a murit: “Nu e nimeni vinovat, așa a fost să fie

Cecilia Boiangiu, director adjunct:

Nu, deci consider ca nu e nimeni vinovat, nu găsim nimănui vinovăție, așa a fost să fie. Nu putem arunca vina nici pe cadrele didactice, nici pe primărie, pe nimeni.

 

Sute de copii vor fi obligaţi să-şi facă nevoile la toaleta din fundul curţii

Controalele efectuate săptămâna trecută pe raza judeţului Gorj au scos la iveală probleme grave cu care se confruntă unităţile de învăţământ, chiar dacă până la începerea noului an şcolar mai sunt două săptămâni.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean, Prefecturii, Inspectoratului Şcolar Judeţean şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică au mers în controale la şcolile din judeţ. Cele mai multe şcoli din mediul rural nu au autorizaţie din cauza toaletelor aflate în curte.

Într-o localitate din Iași 100 de copii sunt obligați să meargă la o grădiniță care mai are puțin și cade peste ei. Clădire veche, tavan crăpat. Apă potabilă, nu. Căldură, ioc. Grupuri sanitare, nu.

 

Ghimbav, oraș cu biserică de 1.000.000 €, dar fără policlinică, creșă sau azil de bătrâni

Într-un oraș cu 5.500 de oameni – Ghimbav, județul Brașov – a fost ridicată o catedrală uriașă, în mare parte din banii primăriei. Cupola poleită cu aur strălucește de la kilometri distanță.

Dumitru Comșa, preotul paroh:

Este doar din inox, care este aurit, bineînțeles are și aur. Pe jos putea să fie absolut orice, am ales granitul. Da, încălzirea este prin pardoseală.

În patru ani, Primăria Ghimbav a alocat bisericii 800.000 de euro, iar terenul l-a dăruit.

Localnicii, buni creștini, au făcut și ei donații, iar oamenii de afaceri, sponsorizări. În total, construcția a costat peste 1 milion de euro. Biserica trebuie pictată în interior: încă 160.000 de euro.

Reporterul ProTV îl întreabă pe viceprimarul orașului Ghimbav:

– Dar biserica are vreun centru social sau vreo cantină pentru ajutorarea săracilor?

Viceprimarul Vasile Horgaș răspunde:

– Deocamdată nu. Deci, biserica, în ultimii ani și-a concentrat toate veniturile pentru realizarea edificiului.

Comentarii