Un preot din Iași cere taxe ilegale enoriașilor

Biserica este implicată într-un nou scandal, de data aceasta fiind implicat un preot din localitatea Grozeşti, judeţul Iaşi, care ar fi cerut taxe ilegale enoriaşilor.

Într-un sat din judeţul Iaşi, preotul a cerut, în nenumărate rânduri, taxe ilegale. Este vorba despre Vasile Cotin, preotul care slujeşte în Grozeşti, care a cerut enoriaşilor câte 30 de lei pentru fiecare mormânt sfinţit, plus încă 5 lei pentru clopotar, “cine doreşte”. Întreaga scenă a fost, de altfel, şi filmată cu un telefon mobil.

Localnicii susţin că, pe 28 aprilie, clopotarul bisericii a aşezat o masă în mijlocul cimitirului pentru a fi strânşi banii pretinşi de preot, iar cei care aveau mai multe rude înmormântate acolo, neavând suficienţi bani la ei, au plecat.

“Lua bani şi inainte, dar dădea fiecare persoană cât voia. Acum cere taxa fixă. Sunt oameni care nu au ce pune pe masă şi nu îşi permit să dea banii ăştia. Măcar de-ar face ceva util cu banii, de-ar face casa parohială sau biserica, dar nu, el cine ştie cum îi foloseşte. Ne facem de râs”, a povestit o localnică pentru sursa citată.

Mai mult, se pare că preotul nu este la prima astfel de abatere. Localnicii povestesc că şi la nunţi şi botezuri acesta cere diverse sume pentru care nu acordă chitanţă, ci “bagă banii în buzunare”. “Ce face cu ei, nu ştiu. Noi ce să facem, să ne certăm cu preotul? Absolut orice serviciu religios se plăteşte la el. Doar pentru contribuţii ne-a dat chitanţă, atât, restul este ciubucul lui. Valea, că nu plăteşti! Asta spune preotul. Ce să faci, ori nu te duci, ori te duci şi plăteşti”, a mai spus un localnic.

Cu toate acestea, preoteasa susţine că banii pe care i-ar fi cerut soţul ei reperezintă o taxă legală, stabilită de Consiliul Parohial.

Comentarii