Este preot de 40 de ani. Iată ce replică dă unui enoriaș care nu are bani de înmormântare:
E o treaba creștinească la tine, la mine nu e nicio creștinească pentru ca toți sunt la fel, nu pot să fac degeaba.
S-au umplut bisericile României de oameni nedemni de sutană, pentru care banii sunt totul, iar singurul lor crez este să își umple buzunarele. Un preot din Voluntari ia în derâdere vorbele lui Isus care spunea: “sunt blând și umil cu inima”.
Părintele Mihai Enache este mult mai practic. I s-a dus vestea în toată zona că dacă nu ai bani nu meriți să pleci pe ultimul drum, așadar nu te îngroapă.
Reporterii Pro TV au probat aceste acuzații grave, iar explicația slujitorului Domnului, i-a lăsat fără grai:
Nu ajut pe nimeni. Mi-e mai aproape pielea, decât cămașa.
Enache încalcă astfel atât Scriptura, cât și o hotărâre internă a Bisericii, care îl obligă să rezolve gratuit orice caz social.
Pai dacă zici că nu ai bani cum vine treaba aia? Nici eu nu sunt comun, adică să fac pe degeaba că nici mie nu-mi face nimeni nimic. Dacă îi fac lu ăla degeaba, lu’ ăla degeaba, lu’ ăla degeaba, eu de unde ?
Mihai Enache spune că s-a pus în slujba Domnului de 40 de ani. În realitate nu arată pic de milă când află că un bătrân sărman s-a stins în spital și că rudele lui la fel de sărace nu au bani pentru înmormântare. Pentru Enache toate au un preț. Chiar și trecerea… în lumea cealaltă. Iată replica părintelui, în momentul în care un enoriaș apelează la bunătatea sa:
– Trebuie să-l înmormântez, nu pot sa-l las asa… e o treaba creștinească, îi spune, umil, enoriașul.
– E o treabă creștinească la tine, la mine nu e nicio creștinească pentru că toți sunt la fel, adică eu nu pot să fac așa și p-ăla și p-ăla degeaba. Mi-e mai aproape pielea decât cămașa’, spune părintele.
Așadar reprezentantul bisericii care ne cere nouă să fim mai buni dă dovadă de un egoism feroce. Vine cu refuz brutal pentru creștinul cu capul plecat și durerea în suflet. La atât se reduce chemarea, deși Mihai Enache poarta sutana de o viață.
Dacă nu ai niciun ban, degeaba, nimeni nu te servește. Asta e, nici pe mine nu mă ajuta nimeni, nici eu nu ajut.
Și alți confrați gândesc la fel și îți transmit încă de la primul pas făcut în biserică un mercurial detaliat al serviciilor.
Iată și reacția slujbașilor Bisericii Sfântul Ilie din Prelungirea Ghencea, fata de același caz social: lipsa banilor pentru înmormântare.
Fără 15 milioane n-ai ce cauta aici. Locul e pe bani, slujba e pe bani, groparii trebuie plătiți cu bani să sape, fără bani nu se face nimica de pomană așa.
Absolut fals! Și după lege și după Scripturi. În orice biserica, consiliul parohial decide cât să ceară, în funcție de zona, de solicitările creștinului și de cheltuielile lăcașului. Orice astfel de contribuție este însă, conform legislației bisericești VOLUNTARA. Enoriașul este cel care hotărăște dacă își permite costurile, de altfel deloc neglijabile.
În ceea ce privește cazurile sociale Patriarhia Romana, mitropoliile și arhiepiscopiile au reglementari foarte stricte: acestea ar trebui rezolvate, GRATUIT, în condiții mulțumitoare.
Reprezentanții Patriarhiei Române subliniază că pentru botez, cununie și înmormântare nu ești obligat să plătești. Dar dacă dorești să scoți bani din buzunar, trebuie să primești chitanță. Altfel, sumele cerute și date fără dovada în incinta Bisericii înseamnă bani la negru.
Nu este prima oara când superiorul său direct află că preotul din Voluntari are abateri.
Dar, pentru că era vorba de un om cu studii înalte și peste 40 de ani de viață bisericească, nu s-a mers prea departe.
“Popa Japcă”, preotul din Voluntari care cerea bani grei pentru o înmormântare primește pensie anticipată
După anchetele prezentate de Știrile PRO TV, superiorii săi au hotărât să-l înlocuiască și să-l propună pentru pensionare.
OFCR: Asta nu-i pedeapsă, ci binefacere. Atât salariile cât și pensiile popilor, tot noi, contribuabilii, le plătim. Unii, inclusiv tata, nu primesc pensie anticipată nici după 40 de ani de muncă. Și oricum, la pensie, după aproape o jumătate de veac de muncă, nu mai apuci să trăiești nici cât să-ți strângi taxele de înmormântare. Pentru mulți ”N-am bani nici să mor” nu mai e o glumă. În sărăcia din România, e cumplit când te gândești că moartea ta îi lasă datori (poate chiar pe viață) pe urmașii tăi.
Preotul Mihai Enache nu mai e paroh și a fost propus pentru pensionare anticipată. În locul său va fi uns șef al bisericii din Voluntari, Dragoș Stoian, în vârstă de 40 de ani.
Și ce dacă a fost numit un alt părinte! Pot să stau aici până mor”, a replicat părintele din Voluntari.
Averea preotului Mihai Enache
O anchetă fiscală ar putea lămuri din câte salarii de preot și-a ridicat fostul paroh vila în care locuiește, mai falnică decât biserica în care a slujit aproape 2 decenii. Lăcaș construit, spun oamenii, din contribuțiile lor materiale și cu munca lor fizică.
Reporterul: Părinte, și casa din față cu ce ați făcut-o?
Preotul: Cu bani!
Reporterul: Care bani?
Preotul: De la dumneata! Mi-ai dat dumneata bani. E bine?
Reporterul: Părinte, din salariu este făcută casa?
Preotul: Daaaa…
Reporterul: Câte salarii părinte?
Preotul: 7 milioane… de salarii.