Preot Ovidiu Miron Pop arestat pentru evaziune fiscală

Până la justiţia divină, un preot din Oradea trebuie să asculte glasul justiţiei de pe pământ. Bărbatul este suspectat că ar fi condus o reţea care a tras în piept statul cu aproape două milioane de euro.

Poliţiştii au percheziţionat de dimineaţă mai multe firme şi locuinţe ale suspecţilor care-ar fi stat în umbra preotului. Tocmai dubiile, îndoielile dau certitudinea că omul este o fiinţă vie, cugetătoare.

preot-suspendat-ovidiu-miron-pop-biserica-cu-luna-bihoreanul

Şi capabilă să ignore legea cu bună ştiinţă. Ovidiu Miron Pop, 41 de ani. Slujitor al Domnului şi infractor în timpul liber. El ar fi şeful reţelei care a prejudiciat statul cu mai mult de 1,8 milioane de euro. De dimineaţă, mascaţii l-au dus la poliţie, pentru spovedanie.

Cu alte cuvinte, în frunte cu el, “enoriaşii” organizaţiei aduceau carne din Ungaria prin firme fantomă şi se sustrăgeau de la plata TVA-ului. Procurorii îl văd capul răutăţilor pe preotul de la Biserica cu Lună, cu atât mai mult cu cât bărbatul a deţinut, în trecut, câteva magazine de desfacere a cărnii în oraş. Nouă persoane, cu tot cu preot, au fost duse după percheziţii la audieri.

Preotul orădean acuzat de evaziune fiscală cu produse din carne a fost arestat marţi după-amiază de Tribunalul Bihor. Judecătorul a decis acelaşi lucru şi pentru asociatul lui Ovidiu Miron Pop şi pentru un complice de-ai lor. Cei trei sunt acuzaţi că au produs un prejudiciu de peste 8 milioane de lei.

Preotul Ovidiu Miron Pop rămâne după gratii

Magistraţii Curţii de Apel Oradea au decis respingerea contestaţiilor formulate de apărătorii în dosarul evaziunii cu carne. Tot după gratii rămân Kallos Lorand Albert şi Ioan Alin Dominico Şuteu, cercetaţi în acelaşi dosar. Toţi trei sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi vor rămâne în închisoare cel puţin până la expirarea mandatului de 30 de zile.

Anchetatorii susţin că preotul, în calitate de reprezentant al SC Varadia Bussines SRL, în perioada martie 2012 – martie 2014, a înregistrat facturi fictive de achiziţie de la mai multe firme în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor operaţiuni comerciale de achiziţie de carne din spaţiul intracomunitar (Ungaria), mărfuri comercializate pe teritoriul României.

Prejudiciul total estimat de către Direcţia de Combatere a Fraudelor Bihor este de peste 7.800.000 de lei. În ce priveşte circuitul banilor, banii încasaţi de la beneficiari sunt viraţi în contul S.C. FRIGO MEAT SRL, cont aflat sunt coordonarea faptică a lui Ioan Alin Dominico Şuteu şi scriptică a lui Mihai Sergiu Crainic sau sunt încasaţi în numerar de către Ioan Alin Dominico Şuteu.

În ziua de 05.03.2014, la ora 13:44:06 preotul Opvidiu Pop Miron este contactat de DOMI, identificat ca fiind Ioan Alin Dominico Şuteu. Cei doi poartă următoarea discuţie:

DOMI: – (…) Ai rezolvat ceva?

POP OVIDIU MIRON: – Acuma ajung înapoi la firmă… o fost foarte puţin, din 13000 cât trebuia (…) (n.n. nu se înţelege) am trimis trei mii şi ceva, da’ sunt. Îţi trimit imediat.

DOMI: – Bine. Şi cât? Nu ştii cât?

POP OVIDIU MIRON: – Nu ştiu cât, până ajung să văd cât este pe cont şi ce mai am numerar, ce mai adun de prin magazine.

DOMI: – Bine, te rog frumos, bine?

POP OVIDIU MIRON: – În jumătate de oră, te sun şi-ţi spun.

DOMI: – Şi-auzi… şi, şi Cipri dă cu plata pe loc, da?

POP OVIDIU MIRON: – Păi, cu plata pe loc, da’ virament.

DOMI: – Păi, nu toţi virament. Nu toţi virament.

POP OVIDIU MIRON: – Dacă nu… nu intră astăzi. Aia-i clar că nu intră astăzi.

DOMI: – Da, da’ nu toţi virament, că sunt care plătesc cash, nu? Până-n două, trei mii cât au… comandă.

POP OVIDIU MIRON: – Da, să văd ce-aduce şi el, că acuma o zis şi el c-ajunge şi el la magazin.

Din conținutul interceptărilor rezultă suspiciunea rezonabilă că activitatea lui Mihai Crainic este controlată de Ioan Alin Dominico Şuteu, se arată în motivarea citată.

În data de 29.01.2014, la ora 14:59:14, Pop Ovidiu Miron este contactat de o femei (posibil contabila) Femeia spune: „Vă trimit prin mail o reziliere a contractului pe competentcontab şi un contract de competentexpert, bine? Că numai…. Reziliere şi noul contrat urmează a fi semnate şi stampilate, după care să fie trimise prin AUREL”.

Femeia mai întreabă dacă s-au mai făcut nişte plăţi.

Pop Ovidiu Miron spune: „Eu aşa ştiu că da, le-am dat în grija lui Aurel, ia uite că nu mai ştiu ce s-a întâmplat, dar numa’…dar nu săptămâna trecută, cred că numai luni am reuşit să fac ceva. Păi, nu în TRANSILVANIA aveţi conturile?”; Femei: „Nu, în BRD.” Plăţile privesc facturile pe lunile octombrie-noiembrie de la Competentcontab către VARADIA şi CRISIA.

În urma cercetărilor s-a stabilit că marfa achiziţionată din spaţiul intracomunitar, respectiv de la agenţi economici din Ungaria, de către o firmă fantomă, era livrată integral către firma preotului din Oradea, Varadia. “Scopul achiziţionării mărfii prin intermediul societăţilor comerciale tip fantomă este, în primul rând, acela de se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale, iar în al doilea rând, se urmărea diminuarea preţului”, susţin procurorii.

Odată cu reţinerea preotului a venit şi reacţia din partea Episcopiei.

„La Centrul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei s-a luat act, cu surprindere şi tristeţe, despre reţinerea şi arestarea, de către organele competente ale statului, a preotului misionar Ovidiu Miron Pop, care a fost, până în prezent, îmbisericit la parohia «Adormirea Maicii Domnului», Biserica cu Lună, din Oradea, la cererea slujitorilor parohiei. Îndată ce s-a aflat despre situaţia apărută, în dimineaţa zilei de 13 mai 2014 preotul misionar Ovidiu Miron Pop a fost oprit total de la săvârşirea celor sfinte, pe întreaga durată a cercetărilor penale, urmând ca, în funcţie de rezultatul cercetărilor, să fie luate toate măsurile ce se impun”, se arată într-un comunicat al Episcopiei.

Comentarii