Activitățile social-filantropice sunt de multe ori scuza pe care o oferă unii oameni ai bisericii atunci când sunt întrebați ce fac cu atâția bani de la stat. Dar, când am cerut lista completă a cantinelor pentru sărmani, a căminelor de bătrâni și a orfelinatelor, Patriarhia Română ne-a refuzat. Iar pe teren adevărul contrazice de multe ori faptele cu care se laudă biserica.
În 2011 BOR a primit de la bugetul de stat circa 475 milioane de euro. Pentru operele de caritate a cheltuit vreo 12 milioane de euro, echivalent cu aproximativ 2,5% din suma primită cadou de la Stat.
Mai marii ortodocși ai neamului vorbesc despre activități social-filantropice în timp ce se afișează sfidător cu averile lor de lux. ~ OFCR
Jurământul de sărăcie depus la intrarea în călugărie n-are nicio valoare pentru unii prelați români. Din banii noștri își fac business-uri personale, iar imobile si terenuri sunt lăsate în paragină, deși statul le-a donat în schimbul promisiunii ca vor fi valorificate în folosul oamenilor. Vedeți cine e de vina pentru inconștiența cu care se toaca sute de milioane de euro.
România subvenționează cel mai mult cultele religioase, în comparație cu alte țări din Europa. Pe lângă salarii și fonduri pentru construcția bisericilor, statul le oferă fabrici şi ferme, cu condiţia să le folosească în scop umanitar, lucru care nu se întâmplă, acestea fiind lăsate în paragină.
Până nu demult, în satul Culmea se trăia fără teama zilei de mâine. Satul avea pentru fiecare un loc de muncă bine plătit, căci fusese construit special pentru întreprinderea agricolă Nazarcea. Acolo, printre altele, se cocea la soare cel mai dulce fruct din țară: piersica de Nazarcea.
Lângă livada de piersici se întindea podgoria Nazarcea, peste 100 de ha de soiuri nobile de struguri din care se făcea vinul nomenclaturii. Era o vie atât de bogată, încât însuși Nicolae Ceaușescu venea să o vadă.
Împroprietăriți fără merit, prelații de la Arhiepiscopia Tomisului nu se simt nici vinovați nici responsabili.
Aflați cu ce se mai ocupă prelații Românie, din acest reportaj de excepție, marca “În Premieră”
Reporter: Alex Nedea
Imagine: Mihai Buzduga, Cristian Tamaș, Liviu Dochița
Montaj: Cristi Dimitriu