Reportaj de investigație: Afacerile necurate ale Bisericii Ortodoxe

Reportaj de investigație RISE Project/În Premieră.

Rise Project este o comunitate de jurnaliști, programatori și activiști, care investighează crima organizată și corupția care afectează România și țările din regiune. Video-ancheta ”Afacerile Bisericii Ortodoxe”, recent realizată de Rise Project, este ”o poveste cu mercenari, diamante africane, trafic de arme, urmăriți international și banii negri din conturile Bisericii Române”.

Biserica are o influență puternică în societate si trebuie să dea un exemplu bun. În momentul când înalți prelați acceptă bani, în numele bisericii, fără să se întrebe dacă sunt bani cinstiți sau murdari, atunci exemplul nu este tocmai bun. Nu e banul ochiul dracului? Acceptând banii aceștia, biserica se poate transforma într-un Argus Panoptes în sutană. – RISE Project

Trafic de droguri si de diamante, comerț cu arme de război si antrenamente cu grupări paramilitare. Acesta este CV-ul unui personaj despre care polițiștii spun ca e unul dintre cei mai periculoși mercenari romani care circula prin lume. Înalte fețe bisericești din Romania n-au avut însă nicio problema sa primească de la el sponsorizări.

Reporter: Andrei Ciurcanu
Imagine: Mihai Dină
Montaj: Lenard Zsolt

Comentarii