BOR face afaceri cu carburanți auto

În cazul în care nu știați, în România există aproximativ 15.000 de lăcaşuri de cult ortodoxe, pentru care BOR primește, anual, finanțare de la stat. În paralel, unele unități bisericești sunt extrem de “active” în domeniul afacerilor, iar anumite firme la care acestea sunt asociate chiar înregistrează câștiguri frumușele.

Statul român alocă anual sute de milioane de lei pentru finanțarea lăcașurilor de cult și pentru salarizarea personalului clerical din România. Totodată, este cunoscut faptul că Biserica Ortodoxă Română deține monopol în ceea ce privește vânzarea lumânărilor, a icoanelor, a vinului liturgic, precum și a celorlalte obiecte de cult. De asemenea, bisericile ortodoxe sunt scutite de la plata taxelor și impozitelor la stat, ba mai mult, unele dintre acestea desfășoară activități comerciale, după cum arată datele oficiale ale Registrului Comerțului.

Parohia Ortodoxă Auşeu este asociată în firma Doriani Oil SRL care se ocupă, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, de “comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate” şi care, în 2013, a înregistrat un profit de aproape 84.000 de lei. Parohia a fost asociată, în trecut, şi în firma Axon Serv SRL care, de asemenea, vindea carburanţi. SRL-ul în cauză se află de ceva timp în insolvenţă. Tot în ajutorul şoferilor vine şi firma la care este asociată Episcopia Caransebeşului, respectiv Ca Nouă EPC-CS SRL, care se ocupă de “întreţinerea şi repararea autovehiculelor”, dar care în 2013 a înregistrat pierderi de peste 22.000 de lei. Totuşi, firma nu a fost desfiinţată, semn că reprezentanţii acesteia se aşteaptă la perioade mai bune.

Scria Benjamin pe realitatea.net – 7 Aprilie 2015.

Preasfinţitului Părinte Sofronie

Preasfinţitului Părinte Sofronie

 

 

Comentarii