Statul ”laic” român plătește începând de anul acesta un nou tribut către BOR: 10.000 de euro!

Discuţiile despre Biserică încing spiritele în Parlament. Deputatul independent Remus Cernea a fost apostrofat de colegii săi după ce a criticat faptul că prea multe fonduri se duc către biserici. Reacţia sa a venit după ce Camera Deputaţilor a fost de acord să contribuie la bugetul Adunării Parlamentare a Ortodoxiei.

„Mult prea multe fonduri publice se duc către ortodoxie, fie de la Parlament, fie de la Guvern sau Consiliile Locale. Trebuie să oprim acest lucru. În România nu există biserică de stat”, a spus Remus Cernea.

Declarația sa a fost primită cu huiduieli din partea parlamentarilor.

Camera Deputaţilor a aprobat astăzi participarea Camerei la bugetul Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei.

Camera Deputaţilor este membru al Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei din anul 1999, cotizaţia fiind de 10.000 de euro pe an. Ţara noastră nu a mai plătit cotizaţie până în prezent, anul 2014 fiind primul an când se plăteşte această cotizaţie, conform unor surse parlamentare.

Proiectul de hotărâre în acest sens a fost adoptat de deputaţi cu 307 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi o abţinere şi prevede că această cotizaţie la Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei se prevede anual, începând cu 2014, în bugetul de venituri şi cheltuieli şi se aprobă de Camera Deputaţilor, potrivit Mediafax.

Încă un tribut, pe lângă multe altele. Nu suma, ci frecvența cu care se adună tributurile astea, ar trebui să ne dea de gândit.

În ultimii 24 de ani au fost alocate miliarde de euro pentru construirea de noi biserici. În plus, au mai fost acordate terenuri întinse, clădiri şi alte bunuri de valoare importantă. De exemplu, numai terenul din centrul capitalei acordat gratuit de către stat Patriarhiei BOR pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului era în valoare de cca 200.000.000 euro.

Sume enorme sunt alocate pentru biserici, în timp ce în alte domenii prioritare şi de care depinde calitatea vieţii şi nivelul de democraţie şi de civilizaţie cum sunt educaţia, cercetarea ştiinţifică, sănătatea, protecţia mediului sunt subfinanţate.

Nu există în acest moment o lege care să clarifice cum şi în ce cuantum ar putea fi finaţate bisericile din România din bani publici.

Numai în luna decembrie 2013, Guvernul României a alocat din Fondul de Rezervă suma de 30 milioane RON pentru construcţii de noi biserici, iar de curând Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care poate aloca sume din Fondul de Rezervă bugetară pe specific cultural, religios şi sportiv.

Mita electorală, tribut național ortodox

Gata! Votul s-a încheiat. Zecile de mii de agenți electorali în sutane au finalizat cu succes partea de ”învoială”. Pe semne că a ieșit ”cine trebuia”, dacă acum urmează să ne înglodăm în datorii. Politicienii ne-au făcut obișnuitele promisiuni electorale, preoții s-au asigurat că minciunile lor ajung la prostime. Noi, albinuțele hărnicuțe, iar plătim toată mascarada asta. Și nu o singură dată, ci în fiecare an.

Dacă puteam să renunțăm cumva la taxa asta, ziceam că e un simplu abonament într-un stat de drept. Dar… noi suntem obligați să o plătim. E clar, e un tribut într-un stat tribal. Poarta Otomană sau Înalta Poartă (cum era numit guvernul Imperiului Otoman) nu ne mai cere tribut, dar acesta a fost preluat de Biserica Ortodoxă Română.

Poate istoria ne spune că am fost nevoiți să plecăm capul în fața imperiilor cotropitoare, dar azi… de ce continuăm să o facem în fața escrocilor naționali? Avem o scuză? Sau un pretext? [Trebuie să identificăm și partea noastră de vină, capul ăla plecat e al nostru, la urma urmei.]

Practic, politicienii plătesc sutanelor ortodoxe ”datoriile” din campania electorală. Mita electorală nu mai este demult un simplu ”cadou de ocazie”. Tot mai frecvent, șpăgile politicienilor sunt transformate în tributuri plătite tot mai greu, de noi, contribuabilii români. Toate astea spre îmbuibarea ”smeriților” MultPreaFericiți.

Comentarii